Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pielea copilului este subţire, fragilă şi mai puţin grasă. Medicii recomandă evitarea expunerii bebeluşului la soare pe timpul verii. Nu există măsuri de protecţie eficiente pentru nou-născuţi sau pentru copiii până într-un an, aşa că micuţul riscă să îşi ardă pielea. Uleiul de plajă sau cremele cu factor crescut de protecţie nu dau randament la micuţii până într-un an.

Pălăriuţa, un accesoriu obligatoriu
Razele soarelui pot determina multe schimbări la nivelul pielii. Unele dintre acestea apar imediat, cum ar fi: bronzul, pistruii, arsurile, în vreme ce altele apar după mai mulţi ani, de exemplu: ridurile, petele. Cea mai serioasă afecţiune a pielii o reprezintă cancerul de piele, ce poate fi letal. Folosiţi regula umbrei pentru a vă da seama dacă soarele este prea puternic pentru micuţ: dacă umbra este mai scurtă decât dumneavoastră, înseamnă că soarele este prea intens. Acest lucru se întâmplă de obicei între orele 11:00 şi 15:00. Cu toate că pălăriuţa este un accesoriu obligatoriu pe timpul verii, asta nu înseamnă că oferă protecţie completă. Razele se pot reflecta şi de pe alte suprafeţe. Soarele determină fixarea vitaminei D în organism şi ajută la dezvoltarea armonioasă a micuţului dumneavoastră. Important este să ştiţi când şi cât să expuneţi copilul la soare. Orele dimineţii şi cele de la apusul soarelui sunt recomandate pentru plimbare şi joacă în aer liber. În rest, evitaţi deplasările cu cel mic sau expunerea intenţionată a bebeluşului la soare.

Arsurile solare, urgenţă medicală
Pentru bebeluşi, arsurile trebuie tratate ca o urgenţă medicală. Sunaţi doctorul dacă observaţi modificări de culoare la nivelul tegumentului. În cazul copiilor mai mari apelaţi medicul dacă aceştia acuză usturimi şi dureri sau febră peste 38,3 grade Celsius. Daţi-i multe lichide pentru a evita deshidratarea, mai ales dacă nu urinează regulat. Prosoapele umezite în apă vor răcori corpul afectat de arsurile solare. Nu folosiţi alcool peste arsuri şi nici creme ca hidrocortizonul fără acordul medicului!