Main menu

header

de Veronica Zărescu

Fie că este dus de părinţi dimineaţa la grădiniţă sau la şcoală, fie că este luat de maşina instituţiei de învăţământ, copilul circulă zilnic prin oraş. Important este să fie aşezat într-un accesoriu corespunzător vârstei, în poziţia corectă, şi să poarte centură de siguranţă.

Scaunul auto salvează vieţi
Referitor la scaunul auto pentru micuţ, v-am mai prezentat caracteristici tehnice şi importanţa utilizării lui în timpul mersului. Nu cred că este nevoie să vă mai amintim că în cazul unui impact, la viteza de 50 km/h, un copil de 30 de kilograme proiectat în faţă devine o masă de 500 de kilograme, imposibil de reţinut. Nu uitaţi că în cazul unui accident, 20% dintre copiii care nu sunt prinşi cu centura de siguranţă sunt aruncaţi din maşină, ceea ce multiplică de cinci ori riscul de a fi ucişi. La fel de important este şi locul poziţionării scaunului auto în interiorul autoturismului. Studiile efectuate de specialişti arată că, în cazul copiilor sub 3 ani, plasarea scaunului de maşină în centrul banchetei din spate reduce la jumătate riscul de rănire în accidente. De data aceasta vom insista asupra incompatibilităţii dintre scaunul auto şi airbag-urile din dotarea maşinii.

Airbag-urile, periculoase pentru juniori
Statisticile arată că în ultimii zece ani airbag-urile au salvat vieţile unor oameni care altfel ar fi murit în raport cu gravitatea accidentului. Dar specialiştii spun că un copil nu trebuie aşezat pe scaunul de lângă şofer, deoarece airbag-urile se deschid în faţa sa şi îi pot face la fel de mult rău ca accidentul în sine. Aşa că, dacă aveţi un scaun auto pentru bebeluşi de la 0 la 6 luni, ce se poate instala pe scaunul din faţă, trebuie mai întâi să dezactivaţi airbag-ul din faţă dreapta, pentru a nu răni copilul. Pentru a asigura o protecţie maximă, un airbag trebuie să se umfle instantaneu în caz de accident, aşa că este eliberat rapid din tabloul de bord. Airbag-urile pot fi periculoase şi pentru copiii mai mari dacă stau pe scaunul din faţă. Copiii sunt mai sensibili la spate, la gât şi la muşchii stomacului şi au capul mare comparativ cu proporţiile corpului lor, de aceea le este greu să menţină o poziţie corectă chiar şi în timpul unei ciocniri uşoare. Astfel, cel mai probabil vor fi loviţi frontal de airbag în timp ce se extinde.

Nu uitaţi de centura de siguranţă
Este mult mai sigur pentru bebeluşi şi pentru copiii sub 12 ani să stea pe bancheta din spate, în scaun auto şi cu centura de siguranţă. Ideal ar fi în locul din mijloc, dacă este dotat cu centură. Dacă nu, atunci aşezaţi-l în spatele şoferului.

Locul central de pe bancheta din spate este cel mai sigur pentru puiul dumneavoastră