Main menu

header

de Veronica Zărescu

La început, bebeluşul nu are nevoie decât de lapte. Dacă vorbim despre alăptarea copilului la sân, atunci sugarul primeşte în acest mod toţi nutrienţii de care are nevoie până la vârsta de 6 luni. Abia la acea vârstă veţi începe diversificarea. Dacă micuţul primeşte o formulă de lapte praf, atunci va avea nevoie şi de alte suplimente nutritive începând cu vârsta de 4 luni.

Mese îmbogăţite cu vitamine şi minerale
Primul pas de la lapte către alimentaţia normală îl reprezintă cerealele. Piureurile din cereale sunt acceptate bine de sugari şi permit mămicilor să înveţe bebeluşii cu gusturi noi, din ce în ce mai variate. Cerealele îi oferă sugarului energie şi un aport echilibrat de vitamine. Prin conţinutul lor de fibre alimentare, acestea favorizează tranzitul intestinal, prevenind astfel constipaţia. În plus, cerealele special destinate sugarilor şi copiilor mici sunt îmbogăţite şi cu multe alte vitamine şi minerale necesare dezvoltării lui armonioase: vitaminele A, B1, B6, C, D, K, PP, calciu, fier etc.

Piureurile, uşor acceptate de sugari
În funcţie de tipul de hrană primit de bebeluş în primele luni de viaţă şi de sfatul medicului pediatru care îl ţine sub supraveghere, hotărâţi momentul optim pentru introducerea cerealelor în alimentaţie. La început, acestea pot fi date micuţului cu biberonul şi în cantităţi foarte mici, adăugând mai multă apă sau lapte în biberon. Consistenţa piureului poate fi mărită pe măsură ce creşte şi bebeluşul. Cerealele pentru sugari se prepară instant şi pot fi folosite imediat. Mai exact, se amestecă împreună cu apă fiartă în prealabil sau cu lapte de mamă sau cu o formulă de lapte de continuare, după cum îi place bebeluşului. Mai târziu le puteţi folosi în diverse combinaţii preparate în casă, alături de fructe, legume, brânză de vaci sau iaurt simplu natural.