Main menu

header

de Veronica Zărescu

Creşterea şi educarea unui copil în România au devenit un lux pe care puţini dintre noi şi-l mai permit. Ideea că un copil creşte oricum nu trebuie să mai existe în vocabularul celor care doresc să dea naştere unei vieţi!

Aveţi în mâini responsabilitatea unei vieţi noi
Un bebeluş trebuie să se nască şi să crească într-un mediu sănătos, să fie corect hrănit şi să primească cea mai bună educaţie. Aşa este normal să îşi dorească fiecare părinte pentru urmaşul său. Un copil reprezintă mult mai mult decât „o jucărie” pentru cei din jur. Înseamnă, în primul rând, responsabilitatea unei vieţi noi şi a ceea ce va deveni în viitor. Nu spunem că toţi cei cu venituri mici nu ar trebui să aibă copii! Departe de noi acest gând. De cele mai multe ori, copiii oamenilor nevoiaşi devin adulţi responsabili, muncitori şi foarte cinstiţi. Asta pentru că nu numai banii îţi permit să creşti copilul aşa cum trebuie, ci şi iubirea, afecţiunea, atenţia şi implicarea directă în viaţa sa.

Cât costă să fii gravidă în România
La o astfel de întrebare, un prim răspuns ar fi: „mai nimic”. Teoretic, analizele şi supravegherea femeii pe durata sarcinii sunt gratuite, iar naşterea asigurată într-un spital dotat cu aparatură şi cu cadre de specialitate. Aşa se şi poate întâmpla dacă aveţi norocul să fiţi nişte părinţi sănătoşi, sarcina să nu pună nicio problemă, iar naşterea să fie naturală. Practic, lucrurile stau cu totul diferit. Pentru a vă face o idee despre realitatea unei sarcini şi despre creşterea unui copil, vă vom prezenta pe parcursul mai multor numere din revista noastră câteva costuri existente în această ecuaţie.

Faceţi analizele înainte de a concepe un urmaş
Pentru început, ideal ar fi să vă faceţi un set de analize înainte de a concepe un copil. Puteţi apela la medicul de familie pentru a lua o trimitere şi să le faceţi gratis în laboratoarele cu care medicul dumneavoastră are contract. Totuşi, există câteva analize ce nu sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar pe care femeia gravidă este sfătuită de medici să le efectueze contra cost. După ce aflaţi că veţi aduce pe lume un nou suflet, urmează un nou set de analize. Ecografiile diferitelor etape de creştere a bebeluşului sunt gratuite, dar ele se fac în spitale, iar acolo nu toate aparatele ecograf sunt atât de sofisticate încât să permită depistarea unor anomalii genetice atipice ale fătului. Aşa că medicul ginecolog care supraveghează sarcina vă va recomanda să apelaţi la un cabinet medical privat, cu o dotare tehnică de ultimă generaţie. O asemenea ecografie morfologică fetală, recomandată între săptămânile 22 şi 26 de sarcină, costă între 500 şi 800 de lei. În numărul viitor al revistei noastre vom parcurge împreună etapele unei sarcini şi costurile aferente fiecărei examinări. (va urma)