Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cine spune că nu a avut niciodată emoţii înseamnă că minte! Transpiraţia palmelor, tremurul vocii şi fiorul ce ne străbate întregul corp demonstrează că situaţia respectivă ne stresează. În faţa examenelor, concursurilor de orice fel, suntem singurii care putem gestiona situaţiile, totul este să avem încredere în forţele proprii şi să ştim cum să ne pregătim psihic.

Încurajarea din partea părinţilor este vitală
De-a lungul vieţii, de multe ori, ne-am trezit în faţa unor situaţii tensionate, simţind că nu putem controla emoţiile ce ne invadau. Din cauza asta am luat poate o notă mai mică şi nu am ajuns la rezultatul dorit. Părinţii şi profesorii au un rol decisiv în aceste momente. Ei sunt cei care pot să-i pregătească pe cei mici să aibă o gândire pozitivă, să nu se subaprecieze şi să dea maximum de potenţial. Trebuie folosite diferite formule de încurajare, cum ar fi: „Sunt pregătit foarte bine, voi trece cu bine peste...”, „Important este să particip, indiferent de rezultat”, „Eu controlez situaţia, de mine depinde totul!”.

Antrenamentul mental dă rezultate excelente
De exemplu, copiii care practică sport de performanţă pot fi învăţaţi să apeleze la una din multitudinea de metode de pregătire pentru concurs, şi anume antrenamentul mental. Cu sprijinul antrenorului, sportivul îşi poate planifica activitatea, încercând să-şi identifice punctele forte şi pe cele slabe asupra cărora se va concentra pe o perioadă dată. Sesiunile de pregătire trebuie să conţină imagini, cuvinte, sunete şi situaţii ce au o anumită însemnătate pentru el. Antrenamentul mental trebuie pus în practică înainte sau după pregătirea fizică şi necesită concentrare maximă din partea sportivului.
Acestea sunt doar câteva metode de încurajare utilizate în momentele tensionante, utile nu numai în cazul copiilor, ci şi al adulţilor. Important este să ne mobilizăm toate resursele şi să ne controlăm pentru a nu ne lăsa pradă emoţiilor.