Main menu

header

de Veronica Zărescu

Creşterea şi educarea unui copil în România au devenit un lux pe care puţini dintre noi şi-l mai permit. Ideea că un copil creşte oricum nu trebuie să mai existe în vocabularul celor care doresc să dea naştere unei vieţi!

Costurile celor 9 luni de sarcină
Înainte de a concepe un copil, părinţii trebuie să ţină seama de costurile reale ale unei sarcini. Pe de o parte, alimentaţia viitoarei mămici va fi cât mai diversificată şi bogată în vitamine.

Garderoba, în schimbare
Garderoba femeii însărcinate urmează să fie îmbogăţită cu hăinuţe mai largi, pe măsură ce burtica şi sânii se măresc, iar kilogramele rotunjesc formele şoldurilor, ale umerilor şi ale picioarelor. Aici nu trebuie să exageraţi şi să cumpăraţi prea multe articole de îmbrăcăminte. Pentru fiecare sezon sunt necesare două sau trei ţinute lejere, ale căror articole pot fi combinate între ele. Important este să permită gravidei să se mişte în voie şi să nu exercite presiune pe burtică.

Monitorizarea în sistem privat, 1.000 de euro
Un alt aspect deosebit de important este cel al controalelor medicale periodice. Aşa cum am menţionat în numărul trecut al revistei noastre, costul unei monitorizări în sistem privat este de aproximativ 1.000 de euro, adică peste 4.000 de lei. În acest preţ intră cele trei ecografii, teste şi analize medicale aferente fiecărui trimestru de sarcină.

Primele analize obligatorii
O dată ce menstruaţia a întârziat, iar testul de sarcină este pozitiv, trebuie să vă prezentaţi la medicul ginecolog pe care l-aţi ales să vă urmărească sarcina. Nu este obligatoriu să fie acelaşi medic, dar ar fi bine, pentru că ar avea mai multe informaţii despre evoluţia bebeluşului de la început până în momentul venirii pe lume. O primă ecografie va confirma prezenţa unui făt, localizarea acestuia în uter şi prezenţa activităţii cardiace, adică primele bătăi de inimă ale bebeluşului. Urmează apoi un set de analize de sânge şi de urină şi lupta cu greţurile matinale. Nu vă speriaţi, pentru că acestea durează numai până când bebeluşul se va mişca prima oară, adică până pe la 4 luni şi jumătate. Dublul şi triplul test de sarcină sunt două analize cu rol informativ, ce se fac între săptămâna 10 şi a 12-a de sarcină, respectiv a 14-a şi a 16-a.

Amniocenteza depistează anomaliile genetice
În funcţie de vârsta pacientei, de bolile cronice ale rudelor, de analiza sângelui şi de zona geografică în care trăieşte viitoarea mămică, poate fi depistat din timp riscul acesteia de a avea copii cu anomalii genetice grave. Costul acestor analize variază între 400 şi 600 de lei, în funcţie de laboratorul în care sunt făcute. Chiar dacă rezultatele nu sunt foarte bune, iar riscul să aveţi un copil cu probleme este mare, nu disperaţi. Există o analiză numită amniocenteză, ce se face la recomandarea medicului ginecolog care vă supraveghează, acesta evidenţiind clar dacă bebeluşul prezintă sau nu vreo anomalie genetică. Amniocenteza presupune prelevarea unei cantităţi foarte mici de lichid amniotic şi procesarea lui în laborator. Deşi pare înfricoşător, analiza nu pune în pericol nici mama, nici fătul. Costul unei astfel de intervenţii poate ajunge chiar şi la 1.500 de lei.
Odată ajunsă în ultimul trimestru de sarcină, analizele se împuţinează şi urmează aşteptarea celui mai important moment din viaţa dumneavoastră: întâlnirea cu bebeluşul. În numărul viitor al revistei vă vom prezenta costurile unei naşteri în sistem privat şi pregătirea femeii gravide pentru acest moment. (va urma)