Main menu

header

de Veronica Zărescu

A face mişcare înseamnă o dezvoltare armonioasă, distracţie şi voie bună pentru oricine. De ce să nu ne relaxăm alături de copiii noştri pe un teren de baschet la sfârşitul săptămânii!? În felul acesta, noi ne desmorţim muşchii, copiii îşi consumă energia şi petrecem câteva ore plăcute împreună.

Găsiţi echilibrul între activităţile sedentare şi mişcarea în aer liber
Este adevărat că fiecare activitate are avantajele şi dezavantajele ei, dar sportul este o preocupare complexă, ce contribuie atât fizic, cât şi psihic la sănătatea omului. Din păcate, în ultima vreme, mişcarea în aer liber sau în sălile de sport a fost înlocuită cu alte activităţi sedentare, cum ar fi jocurile pe calculator sau navigarea pe internet. Totuşi, trebuie ţinut seama de faptul că practicarea unui sport are multe beneficii asupra celor mici nu numai din punct de vedere fizic, ci şi psihic. Organismul în formare al copiilor se dezvoltă armonios prin mişcare. Drept dovadă stă faptul că sportivii au trăsăturile corpului bine definite. Psihic, mişcarea dă o stare de bine celui care o practică, deoarece efortul fizic determină la nivelul creierului secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Alte aspecte pozitive le reprezintă socializarea copilului şi integrarea sa într-o echipă, lupta pentru un scop comun şi respectul faţă de adversar.
Pe scurt, practicarea unui sport, chiar şi în regim amator, creează o stare de bine copiilor, îi disciplinează, le modelează corpul, le dezvoltă spiritul de competiţie, abilitatea de a comunica şi îi motivează să se autodepăşească. Asta nu înseamnă că jocurile pe calculator nu prezintă avantajele lor. Important este să găsiţi un echilibru între activităţile sedentare şi mişcarea în aer liber sau în sălile de sport.