Main menu

header

de Veronica Zărescu

Creşterea şi educarea unui copil în România au devenit un lux pe care puţini dintre noi şi-l mai permit. Ideea că un copil creşte oricum nu trebuie să mai existe în vocabularul celor care doresc să dea naştere unei vieţi!

Ieşirea din Maternitate
Aproape toate mămicile au un sentiment de teamă în momentul în care se văd ieşite pe poarta Maternităţii. Fie că o recunosc, fie că nu, ele se simt uşor nesigure în momentul în care ajung acasă cu copilul nou-născut. Apare senzaţia că micuţul este fragil, intervine teama că nu se vor descurca etc. Sunt gânduri absolut normale şi trecătoare. De îndată ce veţi descoperi că acel ghem plin de viaţă are nevoie de atingerea dumneavoastră, de atenţie şi de foarte multă afecţiune, veţi înţelege că a fi o mamă bună înseamnă doar să vă comportaţi aşa cum simţiţi. Ideal ar fi însă dacă aţi avea pe cineva care să vă ajute în primele săptămâni, pentru că o naştere nu este deloc uşoară, iar convalescenţa durează.

Acomodarea bebeluşului
La început, micuţul va dormi mult şi va fi agitat atunci când e treaz, pentru că îi va fi greu să se adapteze noului mediu în care trăieşte. Treptat, se va obişnui cu mirosul casei şi al celor din jur, va recunoaşte vocile şi zgomotele din prejmă şi va începe să se simtă în siguranţă. Cel mai bine îi este atunci când mama se află lângă el, când este hrănit, schimbat şi proaspăt îmbăiat. Pe zi ce trece veţi învăţa să deosebiţi necesităţile micuţului prin felul în care plânge şi vă veţi adapta programului bebeluşului.

Vaccinări obligatorii şi opţionale
În numerele trecute ale revistei v-am prezentat în detaliu fiecare vaccin ce există în ţara noastră şi vârsta corespunzătoare la care se poate face, aşa că de data aceasta doar vom enumera vaccinările din primul an de viaţă.
Vaccinări obligatorii în primul an, mai puţin cele făcute în Maternitate, la naştere:
- la vârsta de 2 luni DTP - VP (oral, intramuscular) + HB 2 Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielită + Hepatită B;
- la 4 luni DTP - VP (oral, intramuscular) Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielită;
- la 6 luni DTP + VP + HB 3 Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielită + Hepatită B;
- la 12 luni R1 DTP + R1 VP (rapel 1), ROR (PRIORIX) Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielită, Rujeolă, Oreion, Rubeolă.

Injecţii suplimentare în primul an de viaţă:
- la 2 luni ACT-Hib 1 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B;
- la 4 luni ACT-Hib 2;
- la 6 luni ACT-Hib 3;
- între 6 şi 24 de săptămâni, vaccinul Rotarix, împotriva rotavirusurilor, administrare orală, două doze la interval de patru săptămâni;
- de la 7-8 luni, vaccinul pneumococic Prevenar, administrat în două sau în trei doze, în funcţie de opţiunea părinţilor şi de recomandările medicului.
Cu toate că vi se poate părea un program încărcat de vaccinări pentru un bebeluş, gândiţi-vă că, fără imunizările obligatorii, viaţa copilului poate fi pusă în pericol.