Main menu

header

de Veronica Zărescu

Avem tendinţa să credem că respiraţia urât mirositoare, cunoscută şi sub denumirea de halitosis, este o problemă a adulţilor. De aceea este oarecum şocant când părinţii observă acest lucru la copilul lor.

Sinuzita sau igiena dentară deficitară
Cel mai adesea, cauza este pur şi simplu o igienă dentară deficitară! Bacteriile ce se hrănesc din saliva stagnată şi din particule alimentare rămase sunt cauza clasicei respiraţii urât mirositoare de dimineaţă. O altă problemă des întâlnită la cei mici o reprezintă cariile dentare. În cazul în care acestea nu au afectat pulpa dentară, copilul nu va avea dureri, ci numai o respiraţie urât mirositoare. Atât sinuzita acută, cât şi cea cronică au fost şi ele asociate cu acest fenomen. La fel şi alergiile sezoniere, care pot duce la adunarea mucusului în faringe, fapt ce poate fi urmat de respiraţie urât mirositoare. În această situaţie, copilul poate avea şi o  tuse uscată, mâncărime la ochi şi, de asemenea, îi poate curge nasul. Mai este întâlnită o situaţie neobişnuită, ce determină o respiraţie neplăcută, şi anume, introducerea în nas a unui bob de porumb sau de mazăre sau o monedă mică! Dacă acest corp străin este lăsat în nas poate începe să se degradeze sau să producă o infecţie. În acest caz, mirosul urât va veni de la nas, şi nu din gură.
Învăţaţi copilul să aibă grijă de igiena personală şi explicaţi-i că spălatul dinţilor este la fel de necesar ca spălatul oricărei alte părţi a corpului. Apele de gură şi de împrospătare a respiraţiei ce se găsesc în comerţ sunt doar nişte substituenţi insuficienţi ai spălatului pe dinţi şi nu sunt recomandate copiilor. În cazul în halena nu dispare după o igienă dentară minuţioasă, consultaţi un medic stomatolog!