Main menu

header

de Veronica Zărescu

În mediul rural, laptele proaspăt de vacă este o variantă ideală pentru bebeluş dacă mama nu îl poate alăpta. Există însă anumite condiţii pentru ca micuţul să fie ferit de infecţii sau alergii.

În primul rând, vaca trebuie să fie sănătoasă, testată medical şi hrănită cât mai bine. La fel şi stăpânul care o mulge va avea o stare de sănătate bună, fără afecţiuni care se pot transmite prin atingerea ugerului vacii. În al doilea rând, recoltarea trebuie făcută în condiţii stricte de igienă. Cu toate acestea, laptele trebuie diluat pentru copil cu apă sau cu ceai, măcar până când se obişnuieşte cu el. Există şi micuţi care nu îl acceptă.

Alergia la proteine
Este necesar să se facă diferenţa între alergie şi intoleranţă. Reacţia alergică poate apărea imediat sau cu întârziere şi se manifestă clinic la nivelul pielii, al tractului gastrointestinal sau al aparatului respirator. Oricare dintre componentele proteice ale laptelui de vacă poate fi la originea acesteia, dar, cel mai probabil, apare de la betalactoglobulina. Astfel, orice sugar mic poate să dezvolte o alergie, cu o probabilitate de 5% până la 15%, chiar dacă istoricul familial este negativ. Nu există remediu, problema putând fi depăşită doar prin excluderea din alimentaţie a preparatelor care conţin astfel de proteine. Această alergie se poate instala şi dacă respectivul bebeluş este alimentat cu lapte praf din comerţ. Există varianta de a i se administra micuţului un produs preparat din soia sau unul hipoalergenic.