Main menu

header

de Veronica Zărescu

În primii ani de viaţă, copiii nu fac decât să descopere ceea ce îi înconjoară: oameni, animale, plante şi activităţi. Ei trebuie să intre în contact cu cât mai multe evenimente pentru a-şi descoperi aptitudinile şi pentru a-şi forma personalitatea.

Un copil activ va fi atras de sporturi şi instrumente ce presupun ritm şi energie, cum ar fi fotbalul, atletismul, boxul, dansul, înotul, chitara electrică, tobele sau artele marţiale. Un copil calm şi cu o fire visătoare va fi înclinat către activităţi creative, cum ar fi: cititul, pictatul, cântatul la pian sau la vioară. Cel mai important lucru este să descoperiţi împreună cu micuţul dumneavoastră ceea ce îi place şi să îl lăsaţi să aleagă singur activităţile extraşcolare pe care doreşte să le urmeze.

Avantaje şi dezavantaje
De la primul contact cu pianul, copilul poate da viaţă unui sunet armonios. Instrumentele de suflat sau cu coarde necesită poziţionarea atentă a degetelor, controlul respiraţiei sau mişcări ale gurii, deci iau mult timp pentru a produce o notă plăcută. Pianul are mai multe note decât celelalte instrumente din orchestră, iar conceptele muzicale sunt mai concrete. Un dezavantaj este acela că instrumentul este mare, variind ca dimensiune între 1,5 m şi 3 m, necesitând mult spaţiu. Dacă nu aveţi loc pentru aşa ceva, puteţi lua în considerare pianina. Cele mai multe au lungimea de 1,5 m şi lăţimea de 70 cm, iar înălţimea între 1 m şi 1,3 m. Gama de preţuri este variată. O pianină nouă de dimensiune medie poate costa până la 10.000 de euro, iar claviaturile digitale ajung la 1.000 de euro.

Vârsta potrivită pentru începerea cursurilor
Mulţi copii sunt apţi să înceapă cursurile de la 6 ani, iar alţii chiar de la 5 ani. Deşi coordonarea mână-ochi este importantă, aptitudinea poate fi învăţată. La această vârstă, copiii reuşesc să fie atenţi destul timp pentru a se concentra şi pentru a exersa o jumătate de oră, cât ar dura o lecţie. Totuşi, înainte de a cumpăra un instrument cu clape şi de a achita cursurile de pian, asiguraţi-vă că aveţi un copil talentat, care doreşte cu adevărat să înveţe pianul! Să nu fie doar atracţia faţă de nou, o pasiune trecătoare, care ar putea deveni în scurt timp o corvoadă pentru cel mic.