Main menu

header

de Veronica Zărescu

Luna martie a venit cu iz de primăvară şi culori vesele de mărţişoare. Acest obicei poate însemna mult pentru copiii noştri, fiind un motiv să îşi înfrângă timiditatea şi să înveţe să ofere. Inedit pentru cei mici ar fi ca mărturiile primăverii să fie confecţionate chiar de ei.

Lăsaţi-i să aleagă singuri!
Este nevoie doar de un mărţişor prins cu un şnur împletit din aţă albă şi roşie. Acesta poate fi şi un mic desen făcut de copil pe un petic de hârtie sau un ghiocel. Oricum ar fi, ideea de a crea sau de a oferi un astfel de obiect va ajuta copilul să capete curaj, să se simtă important şi apreciat de cei din jur. Dacă optaţi pentru cumpărarea mărţişoarelor, uitaţi-vă la modele simple, cele care pot fi înţelese de micuţ, explicaţi-i-le şi lăsaţi-l să aleagă singur! Dacă nu doreşte să-i ofere unei colege de grădiniţă pentru că este supărat pe ea sau pentru că îi este ruşine, nu îl obligaţi să o facă! Îi puteţi spune că frumos ar fi să îi dea şi respectivei fetiţe, dar lăsaţi-l pe el să ia decizia finală!

Purtaţi-i cadoul!
Dacă alege să ofere flori doamnelor şi domnişoarelor din anturajul său, aveţi grijă să le ţineţi în apă şi să nu se ofilească până le dă, pentru că altfel gestul său va avea efectul invers. Se va simţi ruşinat şi jignit. Însă, dacă alege să-i dea şi mamei un mărţişor (pentru că este posibil să nu se gândească la acest lucru), atunci purtaţi-l măcar pentru câteva zile. Micuţul va fi foarte atent la acest detaliu şi va considera că nu îl iubiţi sau că nu vă place cadoul dacă nu îl veţi preţui. Respectaţi-i şi decizia de a nu da mărţişoare! Înseamnă că nu este încă pregătit să ofere un cadou în public. Dacă este fetiţă, atunci trebuie să o învăţaţi să şi primească. Va fi uşor stânjenită, emoţionată şi chiar s-ar putea să plângă. Nu vă alarmaţi! Este firesc la vârsta lor.