Main menu

header

de Veronica Zărescu

Numită şi „vitamina ochilor”, A este prezentă în alimentele de origine animală. Ea se găseşte şi în produsele vegetale, sub formă de betacaroten.

Alimentele bogate în acest produs (broccoli, morcov, pepene, spanac) sunt indicate la copii, pentru că ajută la o creştere şi o dezvoltare armonioasă şi întăreşte vederea. Consumul de fructe şi legume ce conţin betacaroten împiedică, de-a lungul timpului, dezvoltarea anumitor tipuri de cancer: cel de stomac, esofag, plămâni sau cel al aparatului genital feminin. Şi alte carotenoide (alfacaroten, luteina sau zexantina) au o acţiune terapeutică. Cu toate acestea, suplimentele de betacaroten nu au un efect binefăcător atât de puternic ca al alimentelor. Doza zilnică de vitamină recomandată este de 3 mg. Unii specialişti precizează că la copii trebuie să fie de 1,8 mg, iar la femei, de 2,4 mg, în timp ce bărbaţilor le sunt indicate 3 mg. Sub formă de retinol, ea se găseşte în: ficat de porc, de vită sau de viţel, untură de peşte, ouă şi produse lactate nedegresate. Betacarotenul este în vegetale colorate precum tomate, broccoli, morcov, spanac, sparanghel, porumb, frunze de sfeclă roşie, frunze de păpădie, pepene, mango, caise, citrice şi dovleac. Retinolul se poate oxida la aer şi la lumină, el fiind sensibil la gătirea alimentelor, pierzându-şi din proprietăţi.

Vitamina A are următoarele caracteristici:
- împiedică deteriorarea vederii şi ajută la întărirea ei;
- favorizează creşterea;
- ajută sistemul imunitar să reziste la infecţii tisulare şi osoase;
- participă la metabolizarea hormonilor steroizi;
- este benefică pentru tratarea rănilor şi a unor boli de piele.