Main menu

header

de Veronica Zărescu

Perioada Sărbătorilor este aşteptată de toată lumea, pentru că oferă ocazia de odihnă, relaxare şi socializare. Vizitele şi mesele îmbelşugate alături de întreaga familie dau multă bătaie de cap gospodinelor. Casa trebuie să fie curată şi mâncarea preparată cât mai aproape de ziua de Paşte.

În tot acest program intens de pregătiri, copiii sunt un pic neglijaţi. Nu prea are nimeni timp de ei şi chiar sunt certaţi mai des decât de obicei. Ei percep Sărbătorile mai mult ca pe o vânzoleală în toată casa, mâncăruri grele ce nu sunt pe gustul lor, gălăgie şi fum de ţigară. Fără să îşi dea seama, părinţii ridică tonul în faţa celui mic, în loc să îl roage să facă ceva şi îl ceartă prea aspru pentru că nu reuşeşte să-şi menţină curăţenia în cameră sau că nu e capabil să îndeplinească o anumită sarcină, aşa cum se cere. Din păcate, ei resimt stresul părinţilor şi, cu atât mai mult, pe cel descărcat asupra lor. Astfel, s-ar putea ca, în perioada Sărbătorilor, micuţul să dea semne de oboseală extremă, la fel ca şi părinţii săi.

Implicaţi-i în pregătiri!
Pentru a face gătitul mai plăcut, puteţi să-l implicaţi şi pe cel mic la ceva uşor, cum ar fi frământarea aluatului de cozonaci. El ar putea să pună lingurile de făină sau de zahăr de care aveţi nevoie şi chiar să frământe coca cu propriile mânuţe. Este o activitate care, în general, este preferată de copii, mai ales că rezultatul este dulce şi tradiţional. Ca să animaţi şi mai mult atmosfera, puteţi să folosiţi pauza dintre coacerea cozonacilor pentru a sufla baloane din apă şi săpun. Va fi o activitate plină de umor şi relaxare ce va aduce buna dispoziţie în bucătărie. La curăţenie, nu goniţi copilul din calea dumneavoastră! Daţi-i mopul să dea pe hol în timp ce dumneavoastră aspiraţi în sufragerie sau puneţi-l să şteargă praful pe unde ajunge în timp ce dumneavoastră spălaţi geamuri! Treaba va merge mai repede aşa, veţi fi mult mai liniştiţi că îl aveţi sub supraveghere, iar el va fi tare încântat că este de ajutor. Pentru o încheiere plăcută a unei zile istovitoare, adunaţi-vă puterile şi porniţi o bătaie cu pernele. Este un joc indicat în momentele de tensiune şi de oboseală. Distracţia este garantată, copilul va adormi cu zâmbetul pe buze, iar dumneavoastră veţi fi uimiţi să vă simţiţi un pic revigoraţi. În speranţa că sfaturile noastre vă aduc armonie în familie, vă dorim din suflet: „Sărbători fericite!”