Main menu

header

de Veronica Zărescu

În perioada Sărbătorilor, în fiecare locuinţă se face curăţenie generală şi se prepară mai multe feluri de mâncare decât de obicei. În toată această agitaţie, copiii rămân de multe ori nesupravegheaţi. Curiozitatea şi dorinţa lor de explorare îi determină să guste sau să pună mâna pe substanţe toxice.

Peste 80% dintre cazurile de intoxicaţii acute se întâlnesc la copiii sub 5 ani, cu vârf de incidenţă între 1 an şi jumătate şi 3 ani. Dintre acestea, mai mult de 30% dintre situaţii duc la decesul micuţului. Cele mai multe cazuri se întâlnesc la băieţi, pentru că sunt mult mai năzdrăvani decât fetele. La bebeluşi, intoxicaţiile sunt, de regulă, determinate de supradozaj de medicamente.

După vârsta de 1 an, micuţul curios poate înghiţi diverse substanţe, cum ar fi:
- produse de uz casnic (săpun, detergenţi, praf de curăţat etc.);
- dezinfectanţi (clor);
- cosmetice (lapte demachiant, cremă, farduri);
- insecticide;
- băuturi alcoolice;
- plante de apartament.

Mergeţi imediat la spital!
Florentina Ciocoiu, medic primar pediatru la Dispensarul „Pictor Tătărăscu”, vă recomandă să mergeţi imediat la spital cu copilul dacă bănuiţi că a înghiţit ceva toxic. În unităţile medicale există servicii specializate pentru astfel de urgenţe. Aici i se fac micuţului spălături gastrice în cel mult două ore de la ingestie. Nu este indicat să provocaţi voma copilului acasă decât la recomandarea medicului şi dacă nu puteţi ajunge urgent la spital. Multe substanţe pot face mai mult rău micuţului dacă le vomită. Cel mai bine este să sunaţi urgent la Ambulanţă, întrebaţi exact ce trebuie să faceţi în cazul substanţei pe care a înghiţit-o copilul şi urmaţi cu exactitate recomandările cadrelor medicale.