Main menu

header

de Veronica Zărescu

În era calculatoarelor este destul de greu să treziţi şi să menţineţi interesul unui copil faţă de cărţile de poveşti. Acum, totul înseamnă imagine, mişcare şi sunet. Cel mic nu trebuie să facă vreun efort pentru a viziona o poveste animată. Aşa că este atras de noua tehnologie în defavoarea cărţilor.

Dar nu numai mesajul basmului este important, ci şi dorinţa de a învăţa literele şi de a descoperi povestea. Copiii cărora li se citeşte de mici vor învăţa să fie şi ei buni cititori. Cu cât li se lecturează mai des, cu atât sunt mai interesaţi să înveţe să citească. Important este ca şi copilul dumneavoastră să ajungă să deschidă o carte de plăcere, singur, fără să-i spuneţi şi fără să i se impună la şcoală.

Avantajele lecturării zilnice
Imaginea părinţilor sau a bunicilor citind o poveste de noapte bună copilului reprezintă o scenă plină de sensibilitate şi de afecţiune. De aceea, un volum nu poate fi înlocuit niciodată cu un film sau cu un joc video. În plus, lecturatul zilnic prezintă următoarele avantaje:
- ajută la dezvoltarea capacităţii de exprimare, a memoriei şi a creativităţii;
- îi învaţă pe copii noi cuvinte şi cum să folosească limba română corect gramatical;
- îi ajută să înveţe să gândească şi le îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare;
- îi ajută să înveţe mai uşor şi să aibă succes la şcoală;
- previne excesul de televizor sau de calculator;
- ajută la crearea dorinţei de cunoaştere şi de a descoperi permanent lucruri noi.

Nu trebuie să uităm că a citi este o abilitate foarte importantă pe care trebuie s-o înveţe copiii noştri. Aşa că nu trebuie să lăsaţi să treacă o zi fără să îi lecturaţi măcar un rând puiului dumneavoastră.