Main menu

header

de Veronica Zărescu

Adolescenţii se simt atotputernici, atotştiutori, vor să experimenteze tot ce văd, dar nu-şi dau seama că, de la a încerca până la dependenţă este doar un pas. De ce consumă copiii şi tinerii droguri, alcool sau alte substanţe ce le pot face rău? Frecvent ne punem această întrebare. Răspunsurile sunt multiple. Începând de la teribilismul vârstei, moda, influenţa anturajului până la dorinţa de a uita problemele cu care se confruntă.

Curiozitatea este de vină
La o petrecere, între prieteni, sunt tentaţi să încerce o băutură sau, pentru început, o ţigară cu marijuana, haşiş sau alte substanţe halucinogene pe care le pot procura destul de uşor dacă au bani. După o primă încercare, îşi dau seama că le-a plăcut, că s-au simţit bine, că s-au distrat şi mai ales că au uitat de toate problemele ce îi apăsau (divorţul părinţilor, marginalizarea în colectivitate sau slaba apreciere a profesorilor). Aşa că de ce să nu mai încerce şi la următoarea petrecere sau la întâlnirea cu gaşca de prieteni? Şi uite aşa, din simplă curiozitate sau din dorinţa de a se simţi bine câteva ore, ajung să devină dependenţi de acele stări şi să treacă la droguri serioase, ce pun în pericol viaţa consumatorilor, cum ar fi: cocaină, heroină, ecstasy etc.

Apar şi leziuni cerebrale
Derapajul de la realitate la viaţa iluzorie oferită de droguri se face treptat, iar cei mai frumoşi ani din viaţă se pierd fără sens. Practic, toată viaţa dependenţilor de diferite substanţe halucinogene se scurge între ţigări, doze sau pahare şi… spitale. Asta pentru că, după o scurtă perioadă, apar şi leziuni cerebrale ce sunt, din păcate, ireversibile. Aşa că adolescenţii vor rămâne cu sechele grave chiar şi după ce se vor opri din consumul de droguri. Cel mai bine este să se ferească de astfel de tentaţii sau, măcar, să se informeze despre urmările pe care le lasă asupra organismului. Trebuie să pună apoi în balanţă şi să analizeze: se merită? În viaţă totul are un preţ!