Main menu

header

de Veronica Zărescu

- Mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru înseamnă preaviz de exmatriculare şi notă mică la purtare

Una dintre propunerile aduse la proiectul Legii Învăţământului ar putea transforma fiecare absenţă nemotivată a elevului în amendă. Astfel, cu cât un elev va chiuli mai mult, cu atât cuantumul va fi mai mare. Sumele propuse variază între 500 şi 2.000 de lei, iar părinţii care nu vor putea plăti aceste sume vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. Totodată, respectivul elev va pierde dreptul de a beneficia de burse sau de alte drepturi acordate de şcoala la care învaţă.

Absenteismul, problemă socială
Lipsa de la cursuri poate fi definită ca o problemă socială cauzată, în principal, de aspectul socio-economic şi cultural al mediului din care vine elevul. Cei mai mulţi chiulangii provin din mediul urban şi fac parte din familii nevoiaşe. Absenteismul mai poate fi înţeles şi ca un tip de conduită rebelă, ce reflectă o atitudine lipsită de respect, de interes, de motivaţie şi chiar de încredere în educaţia şcolară. Lipsa de la ore reprezintă, de multe ori, o formă de agresiune pasivă împotriva şcolii, fără a se mai teme de posibilele pedepse ce ar fi aplicate ulterior atât din partea conducerii şcolii, cât şi a părinţilor. Absenteismul este considerat un prim pas pe calea către abandonul şcolar. Dintre cei aproape 200.000 de elevi care învaţă în şcolile bucureştene, peste 3.000 au avut anul trecut note sub 7 la purtare, din cauza absenţelor, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Participaţi la şedinţele cu părinţii!
Lipsa timpului, jena faţă de rezultatele şcolare slabe ale copilului sau încrederea completă în acesta îi determină pe mulţi părinţi să treacă din ce în ce mai rar pe la şcoală. Nu vă gândiţi că dumneavoastră nu vi se poate întâmpla sau că aveţi copilul perfect. Este plin de tentaţii în jurul unui elev, iar anturajul îl poate transforma în tot ceea ce nu v-aţi imaginat vreodată. Aşa că nu lipsiţi de la şedinţele cu părinţii şi păstraţi o relaţie de comunicare cu cel puţin un profesor de la şcoala în care învaţă copilul. Dacă sunteţi părintele unui chiulangiu, atunci vă dăm câteva sfaturi pentru a-l aduce pe calea cea bună:
- nu încercaţi să-i găsiţi o scuză faţă de alţii pentru absenţele sale! Acceptaţi realitatea şi gândiţi-vă cum puteţi schimba situaţia pe viitor;
- pedepsiţi-l numai dacă este absolut necesar, dar nu pentru a vă exprima furia cauzată de aflarea numărului de absenţe;
- propuneţi accentuarea măsurilor de securitate în cadrul şcolii şi cel mai important lucru: comunicaţi cu copilul şi aflaţi ce l-a determinat să lipsească de la ore.