Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pentru mulţi părinţi, creşa sau grădiniţa reprezintă soluţia optimă pentru a reîncepe activitatea profesională. Însă, pentru cel mic, prima zi în colectivitate, departe de cei pe care îi cunoaşte şi de siguranţa casei, nu va fi foarte uşoară.

Copilul se va adapta mai repede sau mai greu la noua situaţie, în funcţie de vârsta pe care o are. De asemenea, micuţii care au stat acasă cel puţin doi ani cu mama vor suferi mai mult din cauza despărţirii, deoarece vor resimţi situaţia ca pe un abandon.

Unii suferă chiar şi câteva luni
Practic, în „momentul despărţirii” se produce o ruptură în relaţia copilului cu cea care s-a ocupat de creşterea sa până în acel moment. El se trezeşte dintr-o dată într-o lume străină, diferită, ce are anumite cerinţe de la el şi suferă, deoarece nu înţelege de ce nu mai este mami cu el sau orice altă persoană cunoscută. Este momentul în care se simte abandonat şi, de aceea, de cele mai multe ori, plânge. Am văzut mulţi prichindei veniţi la grădiniţă, care au suferit câteva săptămâni, unii chiar luni, din cauza acestei despărţiri.

E bine să fie pregătit din timp
Nu putem generaliza aceste trăiri, deoarece nu toţi reacţionează la fel. Sunt micuţi care se adaptează imediat la noua situaţie şi la programul grădiniţei, aşa cum sunt şi unii mai sensibili, care au nevoie de mai mult timp pentru a se obişnui cu separarea.
Pentru a minimaliza suferinţa, micuţul trebuie pregătit de părinţi înainte de a lua contact cu acea lume nouă. Trebuie să i se explice de ce este bine să meargă la grădiniţă, să fie încurajat să-şi facă prieteni printre noii colegi şi să fie asigurat că părinţii vor veni să-l ia la sfârşitul programului. Astfel, încet-încet se va integra şi va accepta situaţia.
Pentru un copil este important să meargă la grădiniţă, deoarece socializează, învaţă lucruri noi şi se obişnuieşte cu un program care îl va pregăti pentru începerea şcolii.