Main menu

header

de Veronica Zărescu


Oricare dintre noi ne amintim cu drag momentul în care am primit în dar prima noastră bicicletă. Simplă sau sofisticată, mică sau mare, ea este un simbol al copilăriei, un moment în care copilul face un pas către independenţă şi stăpâneşte primul mijloc de locomoţie.

Susţinerea cu mâna în mers nu e indicată
Imaginea părintelui care aleargă pe lângă copil pe bicicletă la primele încercări de mers este una clasică şi îndrăgită de mulţi dintre noi. Se poate asemăna chiar cu o pasăre care îşi învaţă puiul să îşi ia zborul pentru prima oară. Încrederea adultului în forţele proprii ale celui mic îl pot ajuta pe acesta din urmă „să prindă aripi” şi să menţină bicicleta în echilibru. Problema este dacă părintele îl ajută fizic sau doar moral. Mulţi sunt de părere că susţinerea cu mâna în mers nu îl motivează pe cel mic să înveţe mai repede. Indicat ar fi să ştie doar că vă aflaţi acolo pentru a-l prinde dacă se răstoarnă şi să nu atingeţi bicicleta decât la nevoie.

Metode pentru a deprinde... „tehnica”
Metodele de învăţare şi părerile sunt diferite. Chiar dacă vă hotărâţi să cumpăraţi o bicicletă copilului de la 3 ani, asta nu înseamnă că trebuie să luaţi neapărat tricicletă. Puteţi opta pentru un vehicul de primă mărime, cu roţi ajutătoare. Părerile sunt împărţite şi cu privire la acestea. Unii cred că îl determină pe copil să înveţe mai greu mersul pe două roţi, în vreme ce alţii susţin faptul că micuţul se simte mai în siguranţă şi va căpăta mai repede dexteritate.

Un vehicul fără pedale, pentru începători
Producătorii au venit în ajutorul părinţilor nehotărâţi şi au scos pe piaţă o bicicletă de primă mărime, fără pedale. Pe aceasta, copilul poate sta în şa şi manevra ghidonul, dar nu se deplasează prin pedalare, ci prin împingerea picioarelor în pământ. Şaua este reglată în raport cu înălţimea, astfel încât cel mic să poată sprijini piciorul de pământ atunci când se înclină periculos. În acest fel, tradiţionalele julituri de la mersul cu bicicleta pot fi evitate. În plus, va înţelege mai repede ideea de a menţine bicicleta pe două roţi în mers dacă nu se va mai concentra şi la pedale.
Un astfel de vehicul ar fi o primă fază intermediară între tricicletă şi bicicletă, motiv pentru care timpul de folosinţă este destul de limitat. Aşa că dacă vă ţine buzunarul puteţi aloca între 200 şi 700 de lei pentru un astfel de accesoriu revoluţionar sau puteţi demonta pur şi simplu pedalele de la o bicicletă obişnuită şi să le puneţi la loc după ce copilul învaţă să îşi ţină echilibrul pe două roţi.

- Prima bicicletă rămâne în suflet mereu