Main menu

header

de Veronica Zărescu

Unii oameni îşi pun întrebări legate de rolul pe care-l vor avea în viaţa copilului, înaintea sosirii acestuia sau după ce devine un membru important în familie. „Ce trebuie să fac eu pentru el?”, „Ce rol joc eu în viaţa sa?”… Plecând de la ideea că cel mic este dorit, rolul esenţial al părinţilor va fi să-i dăruiască multă dragoste, atenţie şi educaţie.

Îl ajută să socializeze
Părinţii sunt primele persoane care-şi vor pune amprenta asupra formării copilului. La fel de importante sunt şi şcoala şi societatea, dar totul porneşte din familie, aceasta fiind cea care-i va transmite valori, informaţii şi comportamente ce-i vor fi utile ulterior în viaţă. Un rol esenţial îl joacă şi capacitatea părinţilor de a-l ajuta să socializeze. Practic, ei sunt primii factori din viaţa sa care-l pot impulsiona şi învăţa să comunice, să se adapteze la situaţiile oferite de mediul exterior încă de la o vârstă fragedă.

O verigă importantă între micuţ şi lume
Am adus în discuţie acest subiect, deoarece sunt destui copii timoraţi de contactul cu alte persoane adulte sau cu alţii de vârsta lor. Unii nu ştiu să socializeze, să împartă jucăriile, devenind agresivi cu posibilii „intruşi”. Aici intervine rolul părinţilor. Ei trebuie să le explice şi să le exemplifice cum trebuie să se comporte în diverse situaţii. Astfel, cei mici vor învăţa cum să reacţioneze când un alt copil doreşte să se joace cu jucăriile lor şi cum să le împartă cu alţii fără să stea cu teama că vor rămâne fără ele. În concluzie, mama şi tatăl reprezintă veriga cea mai importantă ce face legătura între micuţ şi mediul înconjurător şi care asigură o educaţie bună şi solidă.
Ţineţi cont de faptul că cei mici sunt ca un burete, absorb cu multă uşurinţă toate informaţiile pe care le primesc de la persoanele din jurul lor, mai ales de la familie şi de la părinţi.