Main menu

header

de Veronica Zărescu

Soarele este bun pentru moralul şi sănătatea fizică a micuţilor, deoarece conferă o stare de bine şi ajută la asimilarea vitaminei D, care este esenţială pentru creşterea şi pentru rezistenţa oaselor. În acelaşi timp, excesul de soare este nefast pentru piele, cu atât mai mult cu cât nu suntem toţi egali în faţa puterii acestuia.

Bebeluşii au pielea foarte fragilă
Diferenţierea între timpii de stat la plajă se face în funcţie de pigmentaţia şi de vârsta fiecăruia. Astfel, pielea bebeluşului este mult mai sensibilă la ultraviolete decât cea a adulţilor, prin faptul că este foarte fină şi puţin pigmentată, adică nu se poate apăra încă.
Insolaţiile sunt semne ale excesului de expunere la soare, deci statul la plajă trebuie limitat, până la înroşirea pielii, mai ales la copiii care nu au împlinit încă vârsta de 15 ani. Totuşi, ţineţi cont de faptul că niciodată nu se expune direct şi fără protecţie, un bebeluş cu vârsta mai mică de 2 ani.

Folosiţi creme cu ecrane solare minerale
În plus, chiar dacă ungeţi copilul cu o cremă pe care scrie că asigură un ecran total împotriva razelor, nu înseamnă că poate sta foarte mult la plajă. O cremă rămâne totuşi un filtru prin care pot trece cantităţi mici de raze ultraviolete, aşa că micuţul nu este complet protejat. Cea mai bună recomandare ar fi să folosiţi ecrane solare minerale (de la farmacie). Acestea nu pătrund în piele şi lasă o peliculă albă protectoare.

Atenţie, părinţi! Abuzul de soare, precum şi insolaţiile din copilărie sporesc riscul de apariţie a cancerului de piele la vârstă adultă!