Main menu

header

de Veronica Zărescu

Începând de la vârsta de 4-5 ani, copilul începe să fie curios şi doreşte să se afirme. Realizează că părinţii săi au un program diferit de venire şi de plecare de acasă şi că seara vorbesc despre ceea ce li s-a întâmplat peste zi, la serviciu. Tot acum începe să înţeleagă noţiunea de bani şi faptul că trebuie să faci ceva util pentru a-i câştiga. Şi cum toată lumea tinde a avea cât mai mulţi bani, copilul va începe prin a întreba ce meserii sunt mai profitabile. Asta nu înseamnă totuşi că nu va visa măcar, pentru o zi, să fie bucătar ca mama sau mecanic auto ca tata.

Grădiniţa, un moment decisiv
Anii de grădiniţă sunt decisivi pentru dezvoltarea aptitudinilor native ale copilului şi pentru orientarea către sportul potrivit sau către activităţile practice la care se pricepe. Imaginaţia, dar şi mediul de joacă îi permit să experimenteze diferite meserii precum cea de pompier, poliţist, învăţătoare, doctor sau chiar gunoier. Prin intermediul jocului învaţă să-şi asume responsabilităţi şi, de cele mai multe ori, intră foarte bine în rolul pe care-l interpretează.

Libertatea de a-şi alege o meserie
Drama multor adulţi din ziua de azi este că trăiesc viaţa aleasă de părinţii lor. Dacă tatăl este medic, fiul trebuie să îi calce pe urme şi să facă acelaşi lucru. Dacă mama a urmat Conservatorul, fata trebuie musai să aibă o carieră artistică. Este total greşit, pentru că dacă o persoană nu îşi găseşte adevărata vocaţie în viaţă riscă să fie nefericită şi nemulţumită de tot ceea ce o înconjoară. Aşadar, lăsaţi copiii să îşi aleagă viitoarea meserie, pentru că o vor practica în fiecare zi, iar dacă nu le va plăcea se vor plafona, vor deveni ursuzi şi îşi vor pierde entuziasmul de a trăi.

Încurajaţi-le iniţiativele
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta micuţul să devină ceea ce îşi doreşte în viaţă:
- nu îi suprimaţi dorinţa de a acţiona, indiferent de activitate şi domeniu;
- permiteţi-i să experimenteze cât mai multe lucruri noi;
- nu îi neglijaţi curiozitatea şi încercaţi să-i răspundeţi mereu la întrebări;
- creaţi-i condiţii de joacă alături de copii cu vârste similare;
- asiguraţi-i jucării pentru dezvoltarea creativităţii şi a gândirii;
- încurajaţi-i iniţiativele de muncă;
- învăţaţi-l să-şi identifice şi să-şi exprime sentimentele şi dorinţele;
- observaţi-i şi dezvoltaţi-i abilităţile artistice;
- permiteţi-i să se dezvolte independent şi nu-l îngrădiţi în limite inutile.