Main menu

header

de Veronica Zărescu

Mulţi părinţi consideră că, odată cu venirea pe lume a copiilor, se vor lipsi de vacanţele la mare, cel puţin pentru câţiva ani. Dimpotrivă. Pentru cei mici este indicată o astfel de cură, chiar de la cele mai fragede vârste.

Cura trebuie să dureze cel puţin o săptămână
Unul dintre cele mai importante avantaje ale mării sunt aerosolii. Aceştia sunt particule fine de apă sărată, bine ionizate, care se găsesc în preajma mării şi sunt inspirate odată cu aerul. Ajunse în plămâni, fluidizează secreţiile bronşice, ajutând la vindecarea unor boli respiratorii, precum alergiile. De altfel, se ştie că aerul din minele de sare este benefic pentru organism. Într-un mod asemănător funcţionează şi aerosolii de la malul mării. O astfel de cură ar trebui să dureze cel puţin o săptămână, iar intervalul orar recomandat pentru stat pe plajă este între 7:00 şi 9:00 dimineaţa, dar şi seara, după apus.

Soarele ajută la fixarea calciului
Un alt avantaj al vacanţei la mare este statul la soare, care favorizează sintetizarea vitaminei D, deci fixarea calciului în oase. Evident, expunerea trebuie făcută cu măsură şi cu protecţie. Pielea unui bebeluş se poate arde în 15 minute chiar şi într-o zi înnorată. Aşadar, nu plecaţi la mare fără cremă cu factor de protecţie solară, care, în cazul copiilor, ar trebui să fie de 50+. Loţiunea se aplică pe piele cu 20-30 de minute înainte de a ieşi la soare, iar stratul se înnoieşte la două ore sau ori de câte ori consideraţi că este necesar.
Copilul mic nu trebuie să stea la soare la ore periculoase, adică între 11:00 şi 17:00. Nu vă imaginaţi că este în siguranţă nici dacă stă la umbră. Iarba, nisipul sau apa reflectă razele solare, iar pentru o piele de copilaş poate fi prea mult. Aşadar, mergeţi la plajă dimineaţa, apoi odihniţi-vă în cameră sau la un loc de joacă acoperit, iar seara vă puteţi reîntoarce la malul mării.

Atenţie! Razele UV trec şi prin haine
Nici îmbrăcat, cel mic nu este în siguranţă. Unele haine, în special cele deschise la culoare, permit trecerea radiaţiilor UV într-o proporţie destul de mare. În cazul micuţilor sub un an, arsurile solare sunt o urgenţă medicală. Dacă pielea este caldă, de culoare roşie sau au apărut băşici, trebuie făcută o vizită la medic. Arsurile uşoare pot fi tratate cu o cremă hidratantă pe bază de apă sau cu comprese înmuiate în apă călduţă.