Main menu

header

de Veronica Zărescu

Majoritatea mamelor se întreabă dacă este momentul să îşi dea copiii la grădiniţă, dacă nu e prea devreme sau dacă micuţii sunt pregătiţi. Vârsta minimă de admitere în sistemul actual de învăţământ este de 3 ani. Totuşi, contează vârsta psihologică a copilului, adică dacă cel mic doreşte să meargă în colectivitate, dacă se poată integra şi, în acelaşi timp, dacă este pregătit să înveţe tot ce este nou pentru el.

Testaţi-i capacităţile!
Puteţi afla uşor dacă micuţul dumneavoastră este pregătit pentru grădiniţă dacă: mănâncă singur cu lingura, bea apă din cană fără ajutor, face la oliţă măcar o dată pe zi şi vorbeşte cât de cât bine şi poate spune ce vrea sau ce îl doare. În cazul în care încă nu este capabil să facă aceste lucruri înseamnă că trebuie să mai amânaţi un an începerea grădiniţei.

Cele particulare, o opţiune pentru cei care îşi permit
În prezent, în România au apărut foarte multe grădiniţe private, care prezintă anumite avantaje, dar sunt accesibile numai familiilor înstărite. Costul lunar al unei astfel de unităţi de învăţământ porneşte de la 200 de euro şi poate ajunge chiar şi la 500 de euro, în funcţie de programul ales sau de programele opţionale. Printre avantajele unui astfel de loc se numără: jocuri şi jucării mai scumpe şi mai frumoase, personal numeros, astfel încât o educatoare se ocupă de cel mult cinci-şase copii, mobilier modern şi confortabil şi facilităţi la transport (maşini speciale care îi iau pe micuţi dimineaţa şi îi aduc la terminarea programului).
Dacă nu vă permiteţi o grădiniţă privată nu trebuie să vă îngrijoraţi. Asta nu înseamnă că micuţul dumneavoastră nu va avea o creştere normală sau o educaţie pe măsură. În ultimii ani, unităţile de învăţământ de stat au fost modernizate şi dotate la standarde europene. Singura problemă a sistemului public este numărul mare de preşcolari - o grupă la grădiniţa particulară nu depăşeşte 12 copii, în vreme ce la stat pot fi şi 30.

Staţi cu el în primele zile!
Dacă „piticul” nu vrea să rămână singur la grădiniţă şi începe să plângă, nu vă luaţi după sfaturile celor din jur, să plecaţi şi să îl lăsaţi acolo, în speranţa că „îi va trece lui”. Nu este adevărat! Copilul dumneavoastră se va vedea singur printre străini, într-un loc necunoscut, şi va ajunge să urască grădiniţa, aceasta devenind locul unde el este lăsat contra voinţei sale. Cel mai bine este să vă luaţi liber de la muncă şi să staţi cu el la grădiniţă câteva zile, până se obişnuieşte cu ceilalţi. Puteţi ruga personalul să vă lase să staţi într-un colţ sau în curte, astfel încât copilul să vă vadă şi să poată veni la dumneavoastră ori de câte ori simte nevoia.