Main menu

header

de Veronica Zărescu

Somnambulismul este, de fapt, o tulburare a somnului, în urma căreia copilul se deplasează inconştient prin casă, fără un scop precis. Mai des întâlnit la copii decât la adulţi, umblatul în somn nu este o afecţiune medicală periculoasă pentru sănătatea copilului, dar poate fi cauza unor lovituri sau răniri grave în urma contactului cu obiectele din casă.

Cauze şi forme de manifestare
O explicaţie a acestui automatism involuntar ar fi aceea că sistemul nervos central al copiilor nu este încă pe deplin maturizat. Şi depresia sau anxietatea copilului l-ar putea transforma într-un somnambul, spun specialiştii. O altă cauză ar fi moştenirea genetică. Astfel, dacă unul dintre părinţi a suferit sau manifestă încă această parasomnie, este foarte probabil să apară şi la copil.
Alte cauze posibile ar mai putea fi: oboseala şi insuficienţa orelor de somn; program de dormit neregulat; boala sau febra; anumite medicamente; stresul.
Primul simptom este acela că micuţul se dă jos din pat şi începe să meargă prin casă în timp ce doarme. De regulă, copilul are ochii deschişi şi privirea fixă, dar pare tot timpul mirat, uluit. Poate vorbi în somn în timp ce este somnambul şi se poate împiedica de obiectele din cameră sau se poate aşeza în cele mai neaşteptate locuri, cum ar fi: pe jos, în cadă, pe aragaz, pe mobilă etc. Copilul nu poate fi trezit cu uşurinţă în timpul manifestării acestui automatism şi nici nu răspunde atunci când îl întrebi ceva.

Efecte secundare şi tratament
Teoretic, somnambulismul dispare de la sine şi nu lasă urmări asupra sănătăţii copilului. În cazul în care episoadele de somnambulism devin din ce în ce mai dese, atunci este necesar să consultaţi un medic. Acesta este posibil să vă recomande o metodă numită „trezirea programată”, adică observarea comportamentului copilului mai multe nopţi la rând şi identificarea periodicităţii episoadelor de somnambulism. Dacă cel mic începe să umble cam pe la aceeaşi oră, atunci va trebui să-l treziţi cu aproximativ 15 minute înainte pentru a întrerupe somnul. În cazuri foarte rare, medicii prescriu medicamente pentru tratarea acestui automatism.

• Copilul somnambul nu trebuie trezit, ci condus uşurel înapoi în pat