Main menu

header

503 6 1de Raluca Grințescu

Sunt puţine persoane cărora nu le plac gustul intens al ciocolatei şi modul în care poate fi combinată în diverse prăjituri sau în preparate culinare. În schimb, şi mai puţine sunt persoanele care au auzit sau au încercat carobul sau pudra de roşcove, cel mai sănătos substitut al ciocolatei. Până la urmă, de ce să ne dorim o alternativă la ceva ce are un gust atât de bun? Totuşi, există numeroase motive pentru care trebuie să luăm în considerare înlocuirea ciocolatei cu pudra de roşcove.

Taninii grăbesc deshidratarea organismului

Ciocolata este realizată din boabele de cacao, care conţin antioxidanţi, vitamine şi minerale. Din păcate, ciocolata care ajunge în magazine este produsă prin prăjirea boabelor de cacao, proces ce reduce valorile nutritive ale ciocolatei. Toate tipurile de cacao din care se produce ciocolata conţin tanini. Printre efectele negative ale taninilor se numără şi faptul că aceste substanţe intervin în eliberarea de enzime digestive, ceea ce duce la indigestie. În plus, taninii grăbesc deshidratarea organismului, provocând constipaţie şi uscând pielea. Theobromina, principalul element chimic din ciocolată, poate cauza dureri de cap, iritarea sistemului nervos central, insomnie, mâncărimi, depresie şi anxietate.

Theobromina mărește dezvoltarea celulară

Cofeina din ciocolată acţionează similar cu un narcotic, putând crea dependenţă. Oferă rapid o stare psihică de bine, însă efectul trece la fel de repede, lăsând în urmă o stare psihică negativă. Methylxanthinele, substanţe care se găsesc, de asemenea, în cacao şi theobromina măresc dezvoltarea celulară la nivelul ţesuturilor glandulare. În plus, afectează semnalele emise de enzime, ceea ce poate duce la creşterea necontrolată a celulelor: dezvoltarea chisturilor şi tumorilor benigne, în special în zona sânilor. Din fericire, dezvoltarea necontrolată a celulelor poate fi prevenită prin stoparea consumului de alimente care conţin methylxanthine.

Nu cauzează reacţii alergice

Carobul, pe de altă parte, este un aliment natural, fără contraindicaţii, care poate fi consumat atât de copii, cât şi de femeile însărcinate. Nu conţine tanini, theobromină, cofeină sau methylxanthine. În stare naturală, cacaua este foarte amară, ceea ce indică faptul că pentru a fi consumată are nevoie de zaharuri şi de procesare. În plus, cacaua este amestecată cu uleiuri, cu lapte sau cu smântână, ceea ce duce la obţinerea unui produs cu un conţinut ridicat de grăsimi şi de zahăr, greu de digerat. Carobul, în schimb, nu are un gust amar, astfel că nu are nevoie de îndulcitori sau de grăsimi pentru a fi consumat cu plăcere. De asemenea, carobul nu necesită fermentare şi nici nu cauzează reacţii alergice.

Beneficii multiple

Beneficiile cu care se poate lăuda carobul sunt: îmbunătăţeşte digestia, reduce nivelul de colesterol din sânge, vindecă diareea la copii şi la adulţi, previne cancerul cervical şi pulmonar, are proprietăţi antioxidante care ajută la vindecarea celulelor, are proprietăţi antialergice, antibacteriene, antivirale şi analgezice, previne anemia, tratează tusea şi gripa și este bogat în calciu şi în fosfor, potrivit pentru tratarea osteoporozei.

Carobul poate fi folosit pentru a înlocui zahărul, deoarece conţine 50% zaharuri naturale

Pudra de carob poate înlocui cu succes ciocolata din orice reţetă

Are gust dulce şi conţine mult calciu

Arborele de carob (Certonia siliqua) creşte în Orientul Mijlociu și produce o păstaie lungă, care, atunci când este măcinată, are un gust foarte asemănător cu ciocolata. De fapt, foarte multe persoane nu pot diferenţia cele două produse. Spre deosebire de ciocolată, carobul are un gust dulce natural şi conţine de trei ori mai mult calciu decât ciocolata.

De asemenea, are şi mai puţine calorii şi grăsimi decât îndrăgita ciocolată. Carobul este şi o sursă importantă de pectină, o substanţă naturală, cu rol gelifiant, care se foloseşte la obţinerea de gemuri sau de jeleuri. În plus, pectina este benefică în reducerea nivelului de colesterol din sânge.