Main menu

header

504 8 1de Iulian D. Moleianu

Despre cânepă se poate spune cu ușurință că este un adevărat panaceu. Seminţele pot fi consumate în moduri variate, precum salate de legume şi de fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă şi pot fi încadrate din punct de vedere biologic în categoria nucilor sau a seminţelor oleaginoase. Proprietățile lor sunt extraordinare, dar nici cele ale frunzelor nu sunt de neglijat.

Conține acizii grași Omega 3 şi Omega 6

Pentru diabetici, indicele glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic, datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Nu mai puţin important este conţinutul crescut de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţia seminţelor de cânepă. Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduc inflamaţiile din corp şi ameliorează durerile articulare, scad nivelul de colesterol și de dezvoltare a numeroase boli asociate, reglează tensiunea arterială.

Uleiul este antiepileptic

Uleiul de cânepă este folosit constant în alimentaţia naturistă, fiind singurul ulei vegetal comestibil care conţine acid gamma-linolenic. Efectele acizilor graşi esenţiali asupra sănătăţii sunt multiple: antiinflamatoare, anticancerigene, scad colesterolul, tratează dermatitele, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Uleiul de cânepă conţine şi alte substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic. Cannabidiolul are efecte antiepileptice şi antibacteriene. Tocoferolul, care are efecte antioxidante demonstrate, este, de asemenea, prezent în uleiul de cânepă. Majoritatea tocoferolilor folosiţi în suplimentele nutritive cu vitamina E sunt de tipul alpha-tocoferol. Uleiul de cânepă conţine, în plus faţă de alpha-tocoferol, şi gamma-tocoferol, cu efecte anticancerigene, în special de ajutor în cazul cancerului de colon. Uleiul de cânepă este recomandat şi în situaţii de colesterol peste medie, deoarece acizii graşi esenţiali din ulei menţin colesterolul scăzut. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, nu mai au timp să se depună pe pereţii arterelor. Seminţele sunt pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.

Tratament împotriva psoriazisului

În tratarea dermatitelor atopice s-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de Omega 6 în organism. De aceea, în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. Acizii graşi esenţiali sunt necesari şi pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină, care izolează celulele nervoase. Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare (membrana nervoasă îşi pierde teaca de mielină). Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi vă ajută la menţinerea sănătăţii picioarelor.

Esenţial în dieta vegetariană

Pentru cei care au eliminat carnea din alimentaţie, este nevoie de un aport de calitate în ceea ce priveşte grăsimile nesaturate. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare. El furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. Acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczemelor. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

Benefică în tratarea simptomelor menopauzei

Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului. Acizii graşi ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Ei îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor. Seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia. Decorticate, ele conţin 30% proteine, din care 65% este o proteină uşor de digerat, edestina, ceea ce face ca seminţele de cânepă să fie un aliment ideal pentru vegetarieni, înlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animală.

Antistresul perfect pentru mămici

Magneziul şi proteinele din seminţele de cânepă vă ajută să vă hrăniți corect în perioadele de solicitare intensă şi să vă păstrați echilibrul în situaţii de stres. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a celor care alăptează. Nivelul ridicat de Omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea copilului la naştere, lungimea şi circumferinţa capului, a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.

Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic, datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi

Suplineşte lipsa cărnii

În făina de cânepă găsim ambele tipuri de proteine, structurale şi biologic active (globulare). Conţinutul mare de fibre alimentare din făina de cânepă este remediul ideal împotriva constipaţiei. Făina de cânepă suplineşte foarte bine lipsa cărnii, datorită conţinutului de proteine şi a prezenţei celor opt aminoacizi esenţiali. Conţinutul de colagen şi fibrogen recomandă făina de cânepă pentru stoparea căderii părului. Totodată, ea conţine 210 mg calciu la 100 g produs. Fiind din resursă naturală, calciul este uşor asimilabil. În plus, suplimentul de acizi graşi esenţiali în organism creşte absorbţia calciului şi descreşte eliminarea pe cale urinară a acestuia. Astfel, păstrați în oase o cantitate mai mare din acest mineral, ceea ce duce la întărirea lor.