Main menu

header

505 11 1de Cătălina Tăgârță

Candida albicans este o ciupercă ce poate cauza infecţii ale pielii şi/sau ale membranei mucoase. La copiii mici, această ciupercă duce frecvent la apariţia unor pete albe în gură, a unor erupţii cutanate sau de scutec. La adult, ea poate afecta în orice moment sfârcurile mamei care alăptează. Diagnosticarea infecţiei cu Candida albicans e dificil de făcut, de aceea, mamele nu trebuie să se autodiagnosticheze, însă e indicat să se adreseze medicului atunci când apar dureri așa-zis cauzate de supt şi/sau provocate de procesele vasospastice/fenomenul Raynaud.

Se folosește maximum șapte zile

Pe lângă tratamentul de la medic/sau până să ajungeți la acesta, puteți apela la câteva remedii naturiste. Extractul (violetul) de gențiană se foloseşte de patru-șapte ori pe zi. Dacă după patru zile durerea dispare, se întrerupe utilizarea lui; dacă nu dispare, se continuă tratamentul până la o săptămână. Violetul de genţiană se prezintă ca soluţie de 1% apă. Se dizolvă, de obicei, în 10% alcool, pentru că nu este solubil în apă. Această cantitate de alcool este neglijabilă, pentru că cel mic va primi doar câteva picături. Unii farmacişti dizolvă violetul de genţiană în glicerină în loc de alcool. Violetul de genţiană este disponibil în farmacii fără prescripţie medicală. Buzele copilului vor fi de culoare violet, purpuriu, dar culoarea va dispărea după câteva zile. În jur de 10 ml violet de genţiană sunt mai mult decât suficienţi pentru un întreg tratament. Majoritatea mamelor preferă să facă tratamentul înainte de culcare, astfel încât să-şi lase sânii liberi şi fără grijă că îşi vor păta hainele. Căci, da, violetul de genţiană pătează.

Ungeți fața copilului cu ulei de măsline

505 11 2Pentru a nu păta foarte tare fața copilului, înainte de a folosi violetul de genţiană se recomandă să se ungă obrajii şi bărbia bebelușului cu un pic de ulei de măsline. Se foloseşte un băţ pentru curăţarea urechilor, care se introduce foarte puţin în violetul de genţiană, apoi se ung sfârcul şi areola cu acest băţ şi se lasă să se usuce câteva secunde, după care copilul se aşază la sân. În acest mod se tratează în paralel atât gura copilului, cât şi sânii mamei. Ulterior, un tampon de bumbac poate ajuta la îndepărtarea excesului de violet de genţiană de pe faţa micuțului.

Foarte rar se întâmplă ca bebelușii trataţi cu violet de genţiană să respingă sânul. Dacă totuși se întâmplă acest lucru, nu aveți decât să renunțați la idee, să spălați bine bustul cu apă caldă, şi abia apoi să atașați din nou copilul la sân.

Se aplică direct pe sfârcuri

O altă variantă de tratament ar fi extractul din seminţe de grepfrut, cu specificația că, pentru rezultate bune, acesta ar trebui utilizat în paralel cu un unguent special, prescris de medic. Și în acest caz soluţia se aplică direct pe sfârcuri. Nu este nevoie să se ţină la frigider. Pentru diluarea extractului din seminţe de grepfrut se amestecă bine cinci-zece picături în 30 ml apă. Se utilizează un tampon de bumbac pentru aplicarea pe sfârcuri şi pe areole. Se lasă să se usuce câteva secunde, apoi se aplică unguentul special. Dacă durerea nu se estompează, după două-trei zile de folosire a extractului se creşte concentraţia: cinci picături la 30 ml apă... şi se continuă cu până la 25 de picături la 30 ml apă. Dacă pielea se usucă, se exfoliază sau apar pete albe, se înlocuieşte unguentul special cu ulei de măsline, iar în acest caz, remediul se va face doar de una-trei ori pe zi. Dacă exfolierea se înteţeşte, atunci se renunţă complet la extract. Atenție! Nu folosiți violetul de genţiană în paralel cu extractul din semințe de grepfrut.

Eficacitate mai mică în cazul administrării orale

Dacă durerile se simt în interiorul sânilor, e necesar un tratament sistematic. Varianta 1: extract din seminţe de grepfrut sub formă de tablete sau de capsule de 250 mg, câte două comprimate pe zi, oral (luate de mamă). Varianta 2: extract lichid, care se poate administra şi oral, zece picături dizolvate în apă, de trei ori pe zi (deşi acest lucru nu e la fel de eficient). Tabletele şi lichidul de extract din seminţe de grepfrut se recomandă a fi folosite în special în cazurile rezistente la fluconazol.

Probioticele se iau înainte de extractul din seminţe de grepfrut

În timpul tratamentului, indiferent că e cu medicamente indicate de medic sau cu remediile naturiste amintite, e recomandat să luați și probiotice: Acidophilus cu bifidus (cu fructo-oligozaharide este şi mai bine). Mama ar trebui să ia una-două capsule (concentraţie de zece miliarde de celule) de două-trei ori pe zi. Probioticele se iau la cel puţin o oră de când s-au înghiţit tabletele orale de extract din seminţe de grepfrut. Bebeluşul trebuie tratat cu probiotice de două ori pe zi, pentru aproximativ o săptămână. Se procedează astfel: mama îşi umezeşte degetul curat şi îl rulează prin praful de la o capsulă de probiotice, apoi lasă copilul să sugă degetul chiar înainte de a fi hrănit.

În cazul în care observați că situația nu se îmbunătățește în câteva zile e esențial să vă adresați de urgență medicului. Fie nu luați tratamentul cum trebuie, fie este vorba despre ceva mai grav!