Main menu

header

505 10 1de Cătălina Tăgârță

Cercetătorii australieni au publicat de curând rezultatele unui studiu privind un nou compus din plante ce distruge celulele canceroase, dar care nu le afectează pe cele sănătoase. Deși poate părea greu de crezut, leacul miraculos a fost găsit chiar în familia de plante din care face parte și tutunul, principalul „vinovat” de cancer.

Țintește doar celulele rele

Regina-nopții (nicotiana alata) este folosită, de obicei, ca plantă ornamentală, însă cercetătorii australieni au descoperit că florile acesteia conțin o proteină specială, numită NaD1, care distruge cancerul și ajută organismul în lupta împotriva ciupercilor și a bacteriilor. „E ironic faptul că am găsit un mecanism eficient de luptă împotriva cancerului în floarea unei specii de tutun ornamental, dar este o descoperire binevenită, indiferent de origine”, a declarat doctorul Mark Hulett, conducătorul studiului. Cel mai încurajator aspect este modul în care proteina țintește doar celulele canceroase. Acesta este un atu important în favoarea noii descoperiri. Chimioterapia, în schimb, folosită pe scară largă împotriva cancerului, ucide atât celulele rele, cât și pe cele sănătoase.

Cercetătorii lucrează în prezent la conceperea unei metode prin care această descoperire să se poată transforma într-un tratament eficient. Studiile clinice preliminare au început într-un laborator din Melbourne, dar specialiștii estimează că va mai trece ceva vreme până când tratamentul va ajunge şi în spitale