Main menu

header

505 9 1de Dana Purgaru

Una dintre cel mai cunoscute și mai iubite mirodenii din lume, scorțișoara, și-a câștigat, în timp, și reputația unui foarte eficient medicament. Astfel, pe lângă întrebuințarea sa în gastronomie, la prepararea dulciurilor, a băuturilor ori a unor feluri de mâncare exotice, această scoarță aromată acționează și ca plantă medicinală, cu multe întrebuințări terapeutice, unele dintre ele puțin cunoscute.

Scoarța, efect antirăceală

Arborele de scorțișoară crește în Sri Lanka și în India, iar de la el se folosește scoarța, apreciată încă din Antichitate. Aceasta este recoltată în sezonul ploilor, când este mai bogată în sevă și se usucă. În momentul acestui proces, scoarța se rulează sub formă de batoane, ce sunt apoi folosite la fabricarea esenței de scorțișoară și a prafului binecunoscut, întrebuințat în special pe post de mirodenie. Din punct de vedere compozițional, acest condiment conține carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre, vitamine precum A și C, tiamină, niacină, riboflavină și este o excelentă sursă de mangan, fier, sodiu, potasiu, calciu și fosfor.

Susţine circulaţia sângelui

Poate cea mai importantă proprietate a scorțișoarei, din păcate, puțin știută, este că aceasta conferă corpului căldură și confort, deoarece susține circulația sângelui. Astfel, în perioada rece, dacă vreți să vă încălziți rapid, beți o cană cu ceai, un pahar cu suc natural sau o cafea în care ați adăugat praful miraculos. Dacă faceți acest lucru în fiecare zi, puteți fi siguri că veți scăpa și de răceală, pentru că acest condiment ține virozele la distanță prin proprietățile sale antibacteriene. De altfel, această putere a scorțișoarei contribuie la creșterea speranței de viață. În acest sens se recomandă un decoct din patru linguri cu miere, o lingură cu pulbere de scorțișoară și trei căni cu apă. Această cantitate se împarte în trei-patru porții pe zi.

Bună pentru diabetici, dar și pentru slăbit

Scorțișoara este eficientă și pentru diabetici, deoarece reglează nivelul de glicemie din sânge. În urma studiilor, oamenii de știință au constatat că un sfert de linguriță cu acest condiment pe zi scade cu aproape 30% nivelul de zahăr din sânge în numai o lună. De asemenea, scorțișoara este un bun stimulent al apetitului, având efect tonifiant și aromatic. Totuși, s-a observat că ea nu îngrașă, așa cum ar fi de așteptat în acest caz, ci, din contră, ajută la slăbit. Practic, accelerează procesul de metabolizare a zaharurilor din organism și reduce poftele, în special cea de dulce.

Scade nivelul colesterolului rău

Scorțișoara este foarte bună și pentru scăderea nivelului de colesterol LDL, supranumit rău. Potrivit unui studiu realizat de medicii de la centrul american Bestville Human Nutrition, un sfert de linguriță cu scorțișoară, administrată zilnic unui grup de pacienți, pe o perioadă de 40 de zile, a dus la scăderea semnificativă a nivelurilor de trigliceride și de colesterol rău. Condimentul obținut din scoarța arborelui de scorțișoară are și proprietăți anticoagulante, deoarece fluidizează sângele, care este astfel oxigenat, circulă lin prin corp și ajunge în stare foarte bună la organele vitale. Această mirodenie este recomandată, tot din aceste motive, și persoanelor care au suferit un atac de cord.

Diminuează durerile provocate de artrită

Scorțișoara face minuni și pentru persoanele care suferă de artrită, pentru că este un foarte eficient antiinflamator. Un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga a demonstrat că pacienții cărora li s-a dat o linguriță cu scorțișoară cu miere înainte de micul dejun au manifestat o diminuare a durerilor provocate de această afecțiune. După numai o săptămână de tratament delicios, persoanele studiate nu mai aveau dureri de încheieturi, iar după o lună puteau merge fără niciun fel de neplăceri. Scorțișoara este utilă ca analgezic și în caz de dureri de cap sau de crampe menstruale, întrucât acționează asupra prostaglandinelor, substanțe care, dacă sunt prezente în corp în exces, pot cauza multe probleme.

Recomandată tumorilor

Pe lângă acțiunea benefică remarcată în prevenirea cancerului de colon, s-a observat, în studii efectuate în Japonia și Australia, că acest condiment, în combinație cu mierea, a contribuit și la tratarea cu succes a cazurilor de cancer stomacal și osos. Pacienții au luat zilnic o lingură cu miere amestecată cu o linguriță cu pulbere de scorțișoară, timp de o lună. În fiecare zi, această doză se împarte în trei.

În caz de infecții urinare, se recomandă două linguri cu condiment și o linguriță cu miere, deoarece distrug germenii din vezica urinară. Acestea se amestecă într-un pahar cu apă călduță și se beau.

Este bine de știut că scorțișoara este bună pentru bărbați, deoarece are efect excitant prin puterea ei de a stimula circulația (poate rezolva deficiențele erectile), dar și pentru femei, în caz de infertilitate (o rețetă ce se folosea în străvechiul Orient recomanda o lingură cu pastă din scorțișoară și miere consumată înainte de culcare).

Relaxează și stimulează creativitatea

Uleiul esențial de scorțișoară are proprietăți antibacteriene și antifungice, motiv pentru care este recomandat în tratarea unor probleme determinate de infestarea cu bacterii și fungi, cum ar fi, spre exemplu, ulcerul la stomac, iar tinctura se recomandă în caz de greață și de vărsături. Esența este folosită și în aromoterapie. Astfel, dacă în sufragerie, în dormitor și chiar în birou puneți câteva picături de ulei de scorțișoară într-o lampă specială, veți observa că acestea au un efect relaxant, conferă mai multă încredere în propria persoană, stimulează optimismul și cresc puterea de creație.

Atenție! Copiii sub 2 ani și femeile însărcinate pot să consume doar o cantitate infimă din acest condiment.

Reduce rapid coşurile

Datorită proprietăților sale antibacteriene, scorțișoara grăbește vindecarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii. Pentru aceasta, faceți o pastă din praf de scorțișoară și miere și aplicați pe zonele cu probleme. Lăsați câteva ore, apoi clătiți. După ce veți repeta de câteva ori veți observa o îmbunătățire semnificativă.

Ponturi

  • Scorțișoara este excelentă și împotriva durerilor de dinți. Amestecați trei lingurițe cu miere cu o linguriță cu praf de scorțișoară și folosiți această pastă pe dintele cu probleme, de trei-patru ori pe zi
  • Gargara cu apă și scorțișoară elimină halena (respirația urât mirositoare)
  • Scorțișoara poate acționa ca un conservant natural. Pentru aceasta, presărați puțină scorțișoară pe mâncarea care doriți să nu se altereze repede