Main menu

header

505 8 2de Dana Purgaru

O substanță care se găsește în anumite fructe reduce deteriorarea celulară după o criză cardiacă sau după un atac cerebral, potrivit unui studiu recent al specialiștilor britanici.

Reduc urmările nefaste ale ischemiei

Compusul cu efecte benefice se numește malonat de dimetil și este prezent în special în struguri, în căpșuni și în ananas. Acesta poate reduce lezarea celulară provocată de ischemie - ce presupune scăderea aportului sangvin - din timpul unui atac cardiac sau al unui accident vascular cerebral (AVC).

Echipa de oameni de știință de la universitățile Cambridge, Rochester, de la Colegiul Universitar din Londra și din Glasgow, Scoția, a efectuat studiul pe cobai, pentru a înțelege ce substanțe chimice sunt produse de rinichi, de ficat, de inimă și de creier în timpul unei ischemii provocate de un stop cardiac sau de un AVC. Ei au aflat că nivelul de succinat, o substanță produsă natural în organism, a crescut de trei până la 19 ori în timpul ischemiei, iar nivelul a revenit la normal după restabilirea circulației normale a sângelui. S-a descoperit, de asemenea, că malonatul de dimetil ajută la reducerea nivelului acestei substanțe în timpul ischemiei cardiace şi scade lezarea celulară. Așadar, se poate spune că un consum sporit de struguri, căpșuni și ananas are urmări binefăcătoare pentru persoanele care au trecut recent prin astfel de evenimente.

Un consum sporit de struguri și ananas are urmări binefăcătoare pentru persoanele care au trecut recent printr-un atac vascular cerebral