Main menu

header

505 8 3de Daniela Anton

Mierea aduce o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețea noastră. Dintre zecile de sortimente de miere pe care le produce un stup de albine, cel mai cunoscute sunt cele de tei, de salcâm şi polifloră. Aflați ce probleme tratează fiecare în parte, dar şi cum să le recunoașteți ca să nu cumpărați miere falsificată.

De tei

Mierea de tei are proprietatea de a calma nervii, combate oboseala, stresul şi insomnia, tratează bronşita, afecţiunile renale, tusea, gripa şi curăţă secreţiile din gât. Mai mult, calmează crampele și reduce nivelul ridicat de colesterol. Mierea de tei o puteți recunoaște după culoare (de la galben deschis până la portocaliu închis, cu reflexe luminoase). Mirosul este dulce-lemnos, cu aromă puternică de tei. Se zaharisește foarte repede, iar când este zaharisită are aspect untos şi este mult mai dulce decât în stare lichidă.

De salcâm

Mierea de salcâm are efect sedativ, antitusiv, uşor laxativ, cicatrizant şi emolient (vindecă plăgile şi ulcerele varicoase). Mai mult, este antibiotic natural (combate bacteriile şi ciupercile). Tratează afecţiunile bronhopulmonare, reumatismul şi bolile cardiovasculare. Mierea de salcâm poate fi recunoscută după: culoarea galben-aurie şi gustul specific (este cea mai limpede miere şi cea mai dulce, cu un uşor gust amărui) şi mirosul fin de salcâm (un parfum pronunţat trădează mierea falsificată prin adăugarea unei infuzii de flori de salcâm). Mierea de salcâm se zahariseşte (cristalizează) cel mai greu, putând rămâne lichidă chiar şi doi ani.

Polifloră

Mierea polifloră este obţinută din polenul a zeci sau sute de plante, și este cel mai complex sortiment de miere, tratând o gamă largă de probleme de sănătate. Acest tip de miere stimulează pofta de mâncare, digestia, combate anemia şi oboseala (fizică sau intelectuală), are efect sedativ (dacă provine din zone de câmpie) sau tonic (dacă a fost obţinută în regiuni muntoase). Ajută ficatul şi pancreasul (zaharurile pe care le conţine sunt foarte uşor de asimilat). Mierea polifloră se poate recunoaște după aroma puternică, fiind mierea cea mai aromată. Culoarea şi gustul nu vă ajută, deoarece diferă, în funcţie de plantele din care este obţinută.

ATENȚIE! Amestecată în lichide fierbinţi, devine toxică! La temperaturi înalte se distrug enzimele din miere, iar de la 40 de grade Celsius în sus se generează o substanţă foarte toxică pentru organism.

Cum o recunoaşteţi pe cea contrafăcută

Mierea naturală se zahariseşte după câteva luni (maximum doi ani, în cazul mierii de salcâm). Mierea falsă rămâne lichidă şi la temperaturile scăzute ale iernii. De asemenea, mierea curată are aspect omogen, păstos şi cristale fine. Mierea în care s-a pus prea multă apă (pentru a o „înmulţi”) are cristale mari, groase. Cea mai bună garanţie de calitate este eticheta de pe borcan: ea trebuie să conţină data recoltării şi a ambalării, sursa florală a mierii şi temperatura la care a fost cristalizată (maximum 40 de grade Celsius).