Main menu

header

506 11 1de Carmen Ciripoiu

Caltaboși, cârnați, sarmale, cozonac, toate asezonate cu băuturi alcoolice din belșug. E frumoasă sărbătoarea Crăciunului, dar, uneori, bucuria de a petrece alături de cei dragi se transformă în lăcomie, și lăcomia în boală. În cazul în care cădeți în capcana bolilor de Crăciun, puteți apela cu încredere la rețetele naturiste prezentate mai jos.

Roinița și menta, bune în indigestii

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, toți avem tendința de a exagera cu delicatesele bogate în afumături și în grăsimi, fără să ne gândim că ne putem pricopsi cu indigestii, balonări, crampe, constipație, diaree sau vomă. Noroc cu roinița și cu menta, plantele salvatoare care diminuează simptomele bolii și ne vindecă în ritm alert. Pentru neplăcutele indigestii, următorul ceai este cea mai bună alegere. Mod de preparare: o linguriță cu roiniță amestecată cu o lingură cu mentă se opăresc cu o cană de 250 ml cu apă fiartă, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se filtrează. Preparatul se consumă înainte de fiecare masă.

Remedii antimahmureală

506 11 2În cazul mahmurelii, pe lângă clasica ceșcuță cu cafea, un ceai din frunze de Ginkgo Biloba vă trezește la realitate. Două linguri cu frunze de Ginkgo Biloba, măcinate nu foarte fin, se opăresc cu o ceașcă de 250 ml cu apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se filtrează și se bea, de trei ori pe zi. Efectul este garantat. Și tot pentru mahmureală este recomandat consumul de produse bogate în vitamina C, precum lămâile, portocalele, grepfruturile sau pomelele. Efect binefăcător are și ceaiul de măceșe amestecat cu frunze de Ginkgo Biloba, preparat astfel: peste două linguri cu fructe de măceșe și frunze de Ginkgo Biloba mărunțite se toarnă o cană cu apă dată în clocot, apoi se lasă la infuzat o jumătate de oră. Fiertura se bea îndulcită cu miere. Pentru a ieși din starea de mahmureală, specialiștii recomandă trei căni pe zi. Prin conținutul de resveratrol, tescovina uscată este foarte des utilizată ca remediu în combaterea mahmurelii. Se folosește pulberea de tescovină, două lingurițe, de trei ori pe zi. Produsele stupului se numără printre cele mai bune remedii de combatere a diareii. Se administrează trei lingurițe cu propolis sau o linguriță cu lăptișor de matcă amestecat cu trei lingurițe cu miere, până la rezolvarea problemei.

Cele mai bune ceaiuri pentru digestie

Se poate oare să ne înfruptăm din bunătăți și nimic să nu se depună? Da, cu o singură condiție: să consumăm un ceai cald, fără zahăr, după fiecare masă, pentru a ajuta digestia. Dacă ghimbirul previne balonarea și flatulența, tizana din chimen ameliorează senzațiile de arsuri la stomac. De asemenea, o cană cu ceai de mușețel previne balonarea și durerile de stomac, una cu ceai cu mentă combate diareea, în timp ce ceaiul de sunătoare ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv prin protejarea mucoasei gastrice, stimulează producerea și eliminarea de bilă, susține funcțiile hepatice și reduce spasmele care apar la nivelul tractului intestinal. Ceaiurile vindecătoare se prepară dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, băute de trei ori pe zi.

Bila leneșă, „dreasă” cu păpădie

Dureri acute în partea dreaptă, greață și balonări. Așa începe o colică biliară, foarte întâlnită la persoanele gurmande. Păpădia este poate cea mai bună plantă indicată în crizele de bilă din perioada Sărbătorilor, fiind totodată și un excelent stimulent al ficatului. Se recomandă infuzia preparată din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Se consumă trei căni pe zi. La rândul ei, rostopasca este utilă în dischinezia biliară, deoarece calmează durerile. Se folosește infuzie preparată din 3 g frunze uscate la o cană cu apă. Preparatul se bea treptat în decursul unei zile. Nu în ultimul rând, pelinul declanșează secreția de sucuri gastrice, conferă o digestie bună și tratează dischinezia biliară. Se consumă, înainte de masă, două-trei lingurițe cu vin de pelin sau jumătate de linguriță cu tinctură de plantă.

Portocalele curăţă intestinele

O dietă cu un conținut scăzut de fibre, dar bogată în carne, ca aceea din perioada Sărbătorilor, poate duce la episoade neplăcute de constipație. În acest caz, semințele de in sunt de un foarte mare ajutor, prin aportul important de fibre. Se lasă la înmuiat, timp de trei ore, o lingură cu semințe de in, iar seara, înainte de culcare, se bea apa. Efectul este uimitor. Portocalele asigură, de asemenea, o bună funcționare a colonului, iar sucul lor ajută la curățarea intestinelor, stimulează imunitatea și are efecte revigorante asupra organismului. Se recomandă consumul a cel puțin două portocale în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Un purgativ eficient, fără efecte adverse, este și uleiul de ricin, o linguriță, la nevoie. Pentru prevenirea constipației și pentru îmbunătățirea tonului este minunat un pahar cu apă călduță în care a fost stoarsă zeama unei lămâi.

PONT. În cazurile în care greața conduce la vărsături, prima măsură care trebuie luată este hidratarea organismului.

Consumul de pere contribuie la eliminarea reziduurilor din colon

Pentru a nu bloca bila, după fiecare masă stați 30 de minute întinși pe partea dreaptă

Ajutor de nădejde în stări de greaţă

E de ajuns o masă prea consistentă, și greața își face urgent apariția. Dar ghimbirul, recunoscut pentru capacitatea sa rapidă de a tăia senzația de vomă, vine urgent în ajutor. Se mestecă o bucată mică de rădăcină de ghimbir sau se consumă trei căni pe zi cu ceai din plantă. Dacă senzația de greață nu dispare, se recomandă 10-15 picături cu ulei de mentă, în două-trei doze. În cazul vomei, anghinarea face adevărate minuni. Se recomandă infuzia de plantă, două lingurițe cu anghinare uscată, peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară și se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Cerențelul este recomandat în cazul vărsăturilor. Se prepară un decoct din două lingurițe cu rădăcini la 250 ml apă rece. Amestecul se fierbe 30 de minute, se strecoară și se bea dimineața, neîndulcit.