Main menu

header

507 9 1de Cătălina Tăgârță

În sezonul rece, majoritatea persoanelor consumă ceai mai mult decât de obicei, pentru a se încălzi și a se relaxa. Când vine vorba însă despre plantele folosite, acestea recunosc că le aleg pe cele mai cunoscute (tei, mușețel) sau pe cele parfumate și la îndemână (cum ar fi fructele de pădure). Dacă vă numărați printre cei care consumă ceai frecvent în această perioadă, ce-ați zice să nu mai alegeți plantele la întâmplare, ci să îmbinați utilul cu plăcutul, optând pentru produse benefice problemelor de sănătate pe care le aveți!?

Lipsa luminii solare favorizează dezvoltarea virusurilor

Bolile de iarnă cuprind totalitatea afecțiunilor specifice sezonului rece (răceli, congestii, tuse, gripă, alergii cutanate, amigdalită, amigdalită streptococică etc.). Cele mai multe apar ca urmare a dezechilibrelor sau slăbirii sistemului imunitar. Principalii factori care contribuie la apariția bolilor de iarnă sunt: temperaturile scăzute și lipsa luminii solare, fapt ce furnizează un mediu favorabil dezvoltării virusurilor și bacteriilor, responsabile de apariția răcelilor comune; apoi e vorba despre uscarea și crăparea pielii. Acest lucru facilitează, de asemenea, pătrunderea virusurilor și a bacteriilor în organism. Atenție! Netratate corect și la timp, bolile de iarnă tind să agraveze simptomele artritei reumatoide și tulburările circulatorii. De asemenea, temperaturile extrem de scăzute pot afecta funcțiile organismului, ducând în cele din urmă la hipotermie.

Mâncărimea la nivelul ochilor poate fi asociată gripei

Simptomatologia bolilor de iarnă se manifestă diferit, în funcție de felul acestor condiții medicale. Spre exemplu, semnele răcelii comune sunt: febră, frisoane, letargie, durere în diverse zone ale organismului, rinoree, strănut, mâncărime la nivelul ochilor, oboseală, pierderea poftei de mâncare. În general, răceala comună are o durată de la patru zile la două săptămâni. Pe de altă parte, semnele gripei sunt: febră ridicată, slăbiciune, frisoane, senzație de greață, dureri de cap și dureri musculare. Durata gripei este între una și două săptămâni. Simptomele infecției cu virusul herpes simplex sunt: apariția unor pete roșii la nivelul pielii, furnicături la nivelul porțiunii de piele afectate, apariția unor papule (bășicuțe). În caz de degerături, veți prezenta următoarele: inflamarea degetelor de la mâini și de la picioare, infectarea pielii. În general, degerăturile se vindecă într-un interval de șapte, până la zece zile.

Refacere rapidă cu suc de ghimbir

Fiindcă în majoritatea cazurilor cu siguranță nu reușiți să ajungeți la medic imediat, dacă prezentați vreuna dintre problemele anterioare puteți înlocui apa, sucul sau ceaiul obișnuit cu unele corespunzătoare din cele ce vor urma, respectând și sfaturile referitoare la dietă și la restul alimentației. Așadar, beți de două ori pe zi ceai de roiniță și urmați timp de patru zile o dietă bazată în exclusivitate pe sucuri de Malpighia emarginata, măceșe sau alte plante cu un conținut bogat de vitamina C. Dacă vă sunt mai la îndemână citricele, puteți opta și pentru suc proaspăt stors din acestea. Apoi, amestecați două lingurițe cu suc de ghimbir cu o linguriță cu miere și cu puțin turmeric măcinat. Pentru a obține rapid rezultate, remediul trebuie administrat de două-trei ori pe zi.

În caz de răceli, beți infuzie de echinacea cu nalbă

Tot pentru răceli e foarte important să urmați următorul remediu: fierbeți în două cești cu apă o linguriță cu echinacea și o jumătate de linguriță cu nalbă. După fierbere, adăugați o jumătate de linguriță cu frunze de mentă, o linguriță cu flori de mușețel și un sfert cu rizomi de ghimbir. Lăsați acest amestec la infuzat timp de 15 minute, apoi strecurați și beți remediul o dată sau de două ori pe zi. În cazul în care aveți nasul înfundat sau dacă vă pierdeți mirosul puteți pune două picături de ulei din mentă sau ulei de eucalipt pe un disc demachiant de bumbac și să-l țineți lângă nas, inspirând vaporii emanați.

Măceşele şi luminiţa de seară fac minuni

Pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și circulator fierbeți ghimbir tocat, usturoi, lămâie și piper cayenne. Administrați acest remediu zilnic, în locul ceaiului de tei sau de fructe de pădure pe care îl consumați în mod normal. De asemenea, tot pentru îmbunătățirea stării de sănătate sunt recomandate și: uleiul de pește, Ginkgo Biloba, măceșele, uleiul de luminiță de seară și Malpighia emarginata. Indiferent de problema avută, pe timpul iernii puteți apela și la următorul remediu: beți în fiecare dimineață un pahar cu apă caldă în care adăugați două lingurițe cu miere și alte două cu oțet de mere care fac adevărate minuni.

Zeama de ceapă, utilă în congestia nazală

Pentru combaterea strănutului, extrem de eficient este uleiul de oregano. Consumați câte o linguriță cu ulei înainte sau după mese ori de câte ori vă amintiți. Pentru inflamarea mucoaselor membranare, specialiștii recomandă și frunzele de salvie (sub formă de infuzie). Această plantă nu ar trebui să vă lipsească din casă în sezonul rece. Alte remedii eficiente pentru tratarea bolilor de iarnă sunt ceaiul de mentă și de cimbru. În caz de gripă, nu luați antibiotice! Mai bine beți zilnic zeamă de ceapă fiartă îndulcită cu miere. Acest remediu este eficient și pentru prevenirea cheagurilor de sânge și în combaterea tusei și congestiei nazale.

Lemn de santal versus articulații dureroase

Mai aveți la îndemână și alte remedii pentru depășirea răcelilor respiratorii și pulmonare. Puteți amesteca puțin turmeric într-un pahar cu lapte cald, o treime linguriță cu miere și un vârf de cuțit cu piper negru sau alb. Administrați acest remediu înainte de culcare și dimineața devreme. E cunoscut faptul că răceala vine la pachet nu doar cu dureri în gât, nas înfudat, tuse sau strănut, ci și cu dureri articulare. Așadar, la nivelul mușchilor sau al articulațiilor dureroase puteți pune oțet cald sau pastă de lemn de santal. Mai mult, puteți aplica la nivelul pielii o pastă realizată din semințe de mac pisate și cantități egale de zeamă de lime și de apă.

PONT. Potrivit fitoterapeuților, e preferabil să optați pentru plantele vrac în locul celor care se găsesc la pliculeț.

Pentru a obține ceai din plantele prezentate se procedează astfel: se pune o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară și se bea

Consumaţi produse calde

Pe lângă ceaiuri, pentru însănătoșire rapidă este important să țineți și dietă. Așadar, e indicat să consumați cât mai multe produse lactate, să vă odihniți, să luați multe vitamine, minerale și antioxidanți (extrem de eficient este acidul ascorbic din vitamina C). E bine să introduceți în alimentație mâncărurile calde. Consumați fructe uscate sau proaspete precum papaya, rodii și mere; mâncați supe de roșii, de spanac sau de legume; mestecați în fiecare zi doi-trei căței de usturoi; beți cât mai multă apă, dar și sucuri de mere și de struguri negri.