Main menu

header

510 10 1de Raluca Grințescu

Schizandra este o plantă lemnoasă căţărătoare, care preferă zonele umbroase, iar fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sărat, acru, amar şi iute, de aceea se numeşte planta cu cinci arome.

Are proprietăți antiseptice

Seminţele sunt amare şi picante, celelalte arome regăsindu-se în fructul în sine. În fitoterapie sunt utilizate fructele cu seminţe. Acestea sunt bogate în peste 30 de tipuri de lignani (schizandrin, deoxischizandrin, gomisin, pregomisin etc.), schizoandroli, fitosteroli, vitaminele C şi E, dar şi uleiuri volatile. Calitatea sa majoră: este un excelent antioxidant, dar are şi proprietăţi astringente şi antiseptice. Este o plantă adaptogenă, adică efectele sale sunt în funcţie de necesităţile pacientului.

Bun protector hepatic

Planta ajută fiinţa să se adapteze la: schimbările de temperatură, care sunt acum mult mai bruşte decât în anii trecuţi şi care destabilizează organismul; schimbările psihoemoționale, în caz de stres accentuat, trecere de la depresie la iritabilitate, teamă, nervozitate etc. Schizandra este un bun protector hepatic în ciroză, în hepatite virale şi alcoolice, în icter şi în carcinom hepatic. Ea reduce nivelul transaminazelor serice, stimulează sinteza de glicogen şi de proteine, ajută la refacerea ţesutului hepatic şi stimulează detoxifierea hepatică.

Reduce efectele toxice ale chimioterapiei

S-a dovedit că schizandra are reale proprietăţi în a îmbunătăţi memoria, concentrarea, claritatea mentală, reflexele şi capacitatea de coordonare a mişcărilor fine. Schizandra a fost studiată intens şi în Rusia începând cu anul 1960; în urma experienţelor s-a concluzionat că planta cu cinci arome îmbunătăţeşte acuitatea vizuală şi auditivă și reduce efectele toxice ale chimioterapiei. În plus, cercetătorii ruși au observat efectele benefice uluitoare asupra ficatului şi au ajuns la concluzia că îmbunătăţeşte şi activitatea renală. De asemenea, schizandra se mai poate folosi şi în probleme dermatologice (în combinaţie cu alte remedii): alergii, eczeme, urticarii, candidoze.

ATENȚIE! Nu se administrează în epilepsie, tensiune intracraniană, ulcer peptic, femeilor însărcinate sau care alăptează.