Main menu

header

510 8 1de Carmen Ciripoiu

Cultivat în Antichitate în China, în India și în sudul Europei și menționat în scrierile lui Homer, Hippocrate și Pliniu cel Bătrân, macul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru ajutorul dat în tratarea diferitelor maladii.

Eficient în osteoporoză

Asemenea semințelor de mac, uleiul este foarte bogat în vitamina E și în acid linoleic și nu are proprietăți narcotice. În plus, acesta conține o cantitate moderată de fitosteroli, dar mai mare decât cea din uleiurile de soia sau de arahide şi mai mică decât cea din uleiurile de şofrănel, de susan, de germeni de grâu, de porumb sau de tărâţe de orez. Cercetări recente au demonstrat faptul că tratamentele cu ulei de mac sunt foarte eficiente în tratarea agenţilor cancerigeni, dar şi în osteoporoză, având un efect benefic în fixarea calciului în oase. Nu în ultimul rând, uleiul de mac reduce considerabil colesterolul, ameliorează durerile de cap şi insomnia. Specialiștii recomandă, intern, consumul unei lingurițe, de două ori pe zi, după mesele principale. Consumând ulei şi seminţe de mac avem un ajutor de nădejde și în prevenirea apariţiei cancerului de colon, prin îmbunătățirea stării generale a întregului sistem digestiv.

Indicat în gripă

Uleiul de mac reglează și nivelul glicemiei prin nivelarea corectă a zahărului în sânge și este și un excelent emolient și antitusiv, fiind recomandat cu succes în cazurile de gripă. Mai este utilizat în tratamentul stresului şi al stărilor de anxietate, precum şi la ameliorarea durerilor de cap şi a insomniei. Pentru prepararea uleiului de mac se folosesc zece linguri cu petale de mac mărunţite şi 500 ml ulei de măsline. Ingredientele se macerează 14 zile la soare, apoi uleiul se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic.

Calmează pielea iritată

Folosit extern, uleiul de mac are un efect puternic emolient, hidratează, regenerează şi protejează pielea. Datorită puternicelor proprietăţi antioxidante, netezeşte ridurile, încetineşte îmbătrânirea şi ofilirea pielii. Ca antiinflamator, calmează pielea iritată, hrăneşte şi hidratează părul şi scalpul uscat, descuamat, şi îmbunătăţeşte starea unghiilor. Se absoarbe uşor şi nu lasă urme de grăsime. Se aplică direct pe locurile afectate. Uleiul se poate folosi și ca un demachiant delicat, dar și ca mască de păr, având rolul de a reda strălucirea și frumusețea podoabei capilare.

PONT. Gustul plăcut și lipsa unui miros specific fac din uleiul de mac unul dintre uleiurile de gătit cel mai folosite, încă din secolul al XIX-lea.

Uleiul de mac nu este indicat persoanelor care au tenul gras şi acneic, dar și celor suferinde de gastrită hiperacidă, de ulcer gastric sau de colită