Main menu

header

510 8 2de Carmen Ciripoiu

Cu o tradiție de peste 4.000 de ani, fiind o plantă magică atât în Europa, cât și în Asia, valerianei i-au fost dedicate sute de studii medicale care atestă același lucru: este una ierburile de leac dintre cel mai bune.

Rezolvă ca nimeni alta atacurile de panică

Orice persoană care suferă de tulburări emoționale se confruntă cu atacuri de panică, pe care uneori nici nu le conștientizează. Dar odată apelând la valeriană, anxietatea parcă nici nu a existat. E nevoie doar de o capsulă de valeriană de trei ori pe zi, timp de patru săptămâni, și rezultatul este garantat. Tratamentul durează două luni, cu două săptămâni de pauză. Și tot valeriana tratează și tulburările cardiace apărute pe fond de stres și anxietate. Specialiștii recomandă administrarea a 200 mg valeriană de trei ori pe zi. În cazul crizelor de anghină pectorală se iau una-două capsule cu extract de valeriană timp de 40 de zile, cu pauză de zece zile.

Relaxează mușchii

Planta este eficientă și pentru combaterea durerilor musculare apărute ca urmare a efortului fizic, dar și a încordării psihice. În acest caz se folosesc două căni cu infuzie combinată pe zi, timp de trei zile. Leacul se prepară astfel: se pun trei linguri cu rădăcină rasă de valeriană în jumătate de litru de apă și se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează și se pune deoparte. Planta rămasă se mai fierbe o dată cinci minute într-un litru de apă, se lasă la răcit şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte. În cazul gastritelor care apar pe fond de suprasolicitare nervoasă se consumă o cană cu infuzie combinată de valeriană pe parcursul unei zile. Tratamentul durează 12 zile, cu cinci zile de pauză.

Ameliorează durerile menstruale

Ceaiul făcut din valeriană îi dă tutunului un gust grețos, care îi face pe fumători să renunțe la viciu, ajutând totodată la eliminarea stării de anxietate declanșată de privarea organismului de tutun. Se opăresc două lingurițe cu plantă cu un sfert de litru de apă și se consumă o cană cu ceai înainte de culcare. Pentru calmarea durerilor menstruale se consumă, zilnic, trei căni cu ceai cald obținut din 20 g rădăcină de valeriană, 20 g flori de mușețel și 20 g mentă. Valeriana este și un bun adjuvant în cazul colonului iritabil. Se face un amestec în proporții egale din pulbere de rădăcină de valeriană și din semințe de fenicul. Se consumă o jumătate de linguriță din acest amestec, în cure de două săptămâni.

Pentru un gust mai bun, valeriana poate fi amestecată cu alte ceaiuri calmante, cum ar fi ceaiul de tei

Depășirea dozei indicate de specialiști poate da reacții ușor adverse, cum ar fi somnolență și ușoară stare de vertij, lipsă de concentrare sau dureri de cap. Valeriana nu trebuie luată împreună cu alte medicamente, în special cu cele care slăbesc sistemul nervos, cum ar fi sedativele sau antihistaminele