Main menu

header

511 11 1de Carmen Ciripoiu

În ultima perioadă, tot mai multe persoane, de diferite vârste, se luptă cu simptomele grave ale edemelor, localizate fie la nivelul picioarelor, fie pe coapse, pe mâini sau în zona din jurul ochilor. Din fericire, natura ne oferă terapii naturiste de excepție, care câștigă bătălia cu nemiloasa boală.

Decoctul de pătrunjel purifică rinichii

Prin efectul incredibil de curățare a rinichilor, pătrunjelul este considerat o plantă-minune în lupta cu edemele. De aceea, mai ales pentru edemele renale, este eficient decoctul din rădăcini de pătrunjel. Două linguri cu frunze tocate se infuzează timp de două ore în 200 ml apă fierbinte și se consumă câte 50 ml, de patru ori pe zi. La fel de bune sunt și frunzele de pătrunjel date prin mașina de tocat. Un pahar cu preparatul obținut se infuzează apoi cu 500 ml apă fierbinte, timp de opt ore, și se strecoară. Se adaugă suc de lămâie și se ia în timpul zilei, în câteva reprize. Tratamentul durează o lună, timp în care se consumă două zile, iar trei zile se face pauză. Și fratele său, leușteanul, este la fel de bun. Se prepară o infuzie din trei-patru linguri cu frunze uscate de leuștean la un litru de apă. Se consumă 200 ml pe zi, în câteva reprize. Efectul este uimitor.

Vinul din trifoi roșu, de real ajutor

O plantă excepțională cunoscută din bătrâni și folosită pentru orice tip de edem este pătlagina. Se mănâncă însă câteva bucățele de pâine uscată fără apă, apoi se consumă câteva frunze de pătlagină și nu se bea nimic timp de o oră. Procedura se repetă de două-trei ori pe zi. Tot pentru prevenirea și tratarea edemelor, terapia populară recomandă vinul de trifoi roșu. 200 g flori proaspete și 100 g flori uscate de trifoi se lasă la macerat o săptămână în doi litri de vin roșu, timp în care vasul se agită periodic. Se fierbe apoi vinul la foc mic o jumătate de oră, se lasă la răcit și se strecoară. Se consumă câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă. Frunzele de măceș uscate și zdrobite au, de asemenea, efecte inflamatorii. O lingură cu măceș se infuzează timp de trei ore în 250 ml apă, apoi se lasă încă 24 de ore la întuneric. Se consumă 150 ml, de două ori pe zi, înainte de masă.

Smochinele, la mare căutare

Din meniul oricărui bolnav de edeme nu trebuie să lipsească smochinele, al căror efect terapeutic este foarte bine cunoscut. Pentru un rezultat rapid se asociază cu remedii din pelin. Se fierb 50 g smochine în 500 ml lapte, se infuzează și se amestecă bine cu patru lingurițe cu decoct din rădăcină de pelin. Preparatul se consumă între mese, în trei-patru reprize. Atenție! Consumul de smochine în cantități mari este contraindicat persoanelor bolnave de diabet. Nici inul nu se dă la o parte când vine vorba să ne ajute în tratarea edemelor. La un litru de apă se pun patru linguri cu semințe de in, se lasă un sfert de oră la fiert, apoi încă o oră la infuzat. Preparatul se bea fierbinte, câte 130 ml, de câteva ori pe zi.

O doctorie excelentă: măceşele

511 11 2Infuziile de păpădie sunt un remediu naturist la mare căutare în tratarea și în vindecarea edemelor, planta ajutând la eliminarea edemului prin diureză, dar fără să priveze organismul de mineralele de care are nevoie. Infuzia de păpădie se prepară din două lingurițe cu plantă întreagă la o cană cu apă. Doza recomandată este de două căni pe zi. O sursă excelentă de compuși naturali care elimină toxinele ce cauzează edemul este castravetele. Pentru rezultatele dorite se recomandă consumul zilnic al unui castravete proaspăt. Pe lângă conținutul bogat în vitamina C, măceșele sunt diuretice excelente, fiind indicate și în tratarea edemelor. Se recomandă să se bea două căni pe zi cu ceai de măceșe. Tratamentul durează o lună. Să nu uităm nici de băile generale sau locale cu decoct rece din frunze de nuc sau din rădăcini de urzică, în care se mai pot adăuga două picături de ulei de ienupăr sau de eucalipt. Rezultatele vă vor uimi!

Apelați cu încredere la tincturi!

În ajutorul celor suferinzi de edeme vin și extractele pe bază de alcool. Pentru un efect mai rapid, acestea se adaugă în ceaiuri din plante. În cazul tincturii de păducel, se recomandă consumul zilnic a 15-20 de picături, preparată din patru linguri cu flori proaspete de păducel și 150 ml țuică, lăsate o săptămână la macerat. În ceea ce privește tinctura din muguri de mesteacăn, tratamentul durează trei săptămâni și se efectuează astfel: se beau 30 de picături o dată pe zi, timp de șapte zile, apoi de trei ori pe zi, tot șapte zile. Tinctura se diluează în ceai. Modul de preparare al tincturii de mesteacăn este următorul: se umple o sticlă până la jumătate cu muguri de mesteacăn, apoi se umple sticla cu alcool. Se lasă la macerat, la loc cald, timp de o lună. Castanul se bucură, la rândul său, de acțiune venotonică, antiinflamatoare și astringentă. Specialiștii recomandă administrarea, de trei ori pe zi, a 10-15 picături de tinctură de castan (preparată la fel ca aceea descrisă mai sus), diluate în 500 ml apă. Tratamentul durează două luni.

Un „nu“ hotărât produselor sărate

Suferinzii de edeme trebuie să excludă din meniu alimentele sărate, conservele, mezelurile, afumăturile, murăturile, brânzeturile conservate, condimentele iuți și sărate sau muștarul. În fazele agravante se impune ca, două-trei zile, pacientul să consume exclusiv doar sucuri de fructe, apoi dieta să cuprindă legume, fructe, orez, ulei vegetal sau făinoase, dar toate fără sare. Este foarte important ca în fiecare zi să se consume minimum doi litri de lichide.

Când edemul s-a instalat deja, aplicarea locală cu pungi de gheață ajută la dezumflarea regiunii  afectate