Main menu

header

512 11 1de Dana Purgaru

Stejarul face parte din familia Fagaceae. Acești copaci sunt magnifici, ating chiar și 50 de metri în înălțime și pot trăi un mileniu și chiar mai mult. Pe bună dreptate, stejarul a fost supranumit „o grădină și o țară”, deoarece adăpostește o pletoră de viață pe ramurile sale, în umbra baldachinului său. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri și mai este utilizat și astăzi într-o multitudine de feluri, de la vrăji până la vindecare.

Scoarța rezolvă problemele menstruale

Scoarța de stejar este cunoscută ca astringent, ca antiseptic sau tonic. Este excelentă pentru inflamațiile din zona gâtului și degerături, pentru probleme menstruale și luptă cu febra. Frunzele se aplică pe răni și pe zonele inflamate. Acestea se pot înmuia în apă și pot fi folosite pentru a calma ochii obosiți, pentru tăieturi, hemoroizi și varice. Florile de stejar pot fi folosite în cazul unor stări psihice precum depresia, dezamăgirea, nemulțumirea de sine. Acestea calmează și elimină stresul. În plus, fructele sale - ghindele - pot fi coapte și folosite în locul boabelor de cafea, pentru prepararea cafelei.

Folosit pentru hemoroizi şi transpiraţia picioarelor

Pentru uz intern, stejarul se utilizează împotriva diareii, a hemoragiilor interne, a ciclului menstrual abundent și colicilor abdominale. Aplicațiile cu această plantă se realizează printr-un decoct preparat din două lingurițe cu coajă mărunțită la 200 ml apă rece, care se fierbe 20-30 de minute. Din acest decoct se beau două-trei căni cu ceai pe zi. Extern, stejarul se folosește la: amigdalite, răni purulente, stomatite, dureri de dinți, faringită, hemoragii nazale, hemoroizi și transpirația picioarelor. Se face un decoct din trei lingurițe cu plantă la 200 ml apă rece, care se fierbe 20-30 de minute. Acesta se utilizează atât la gargară, de trei-patru ori pe zi, cât și pentru comprese și pentru băi de șezut. Ghindele conțin amidon, uleiuri, săruri minerale și multe vitamine. Pentru a fi folosite se prepară un decoct - o linguriță cu pulbere de ghindă la o ceșcuță cu apă, care se bea dimineața, pe stomacul gol.