Main menu

header

512 9 1de Carmen Ciripoiu

Fie că este utilizat sub formă de infuzie sau de ulei esențial sau de gargară, eucaliptul este renumit pentru calitățile sale vindecătoare.

Indicat pentru expectoraţie

Expectorant, antibacterian și antiseptic de excepție, eucaliptul este recomandat în fitoterapie pentru tratarea tusei, dar și a sinuzitei, a răcelii sau a bronșitei. Dacă optați pentru infuzie, aveți nevoie de trei-patru frunze de eucalipt, pe care le fierbeți într-o cană cu apă, apoi le lăsați zece minute la infuzat. Ulterior se consumă preparatul. În aplicație externă contra tusei, se diluează uleiul esențial în puțin ulei vegetal, apoi se face masaj în capul pieptului. În diabetul zaharat este indicat decoctul din 15 frunze uscate de eucalipt la un litru de apă clocotită. Se consumă de-a lungul zilei. Câteva picături de ulei turnate într-un vas cu apă fierbinte fac minuni în cazul bronșitei și al sinuzitei. Se fac inhalații cu aburii de eucalipt atât pentru decongestionarea căilor respiratorii, cât și pentru expectorație. Pentru vindecarea nevralgiilor se prepară o infuzie din șase-șapte linguri cu frunze opărite într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se consumă pe parcursul unei zile. Pentru un gust mai bun, la infuzare se pot adăuga cinci-șase muguri de brad.

Stop cistitei

Cât privește cistita, se pun în apa de baie două-trei picături de ulei de eucalipt. De asemenea, se aplică pe un cub de zahăr patru-cinci picături de ulei, apoi se înghite. Procedeul se repetă de trei ori pe zi, până la dispariția simptomelor. Și tot uleiul de eucalipt este considerat o minune în cazul durerilor musculare. Se amestecă cinci-șase picături de ulei cu aceeași cantitate de ulei de floarea-soarelui, cu care se masează locul cu probleme. Dacă suferiți de migrene, inhalați vaporii uleiului de eucalipt și masați-vă tâmplele cu câteva picături. Efectul este garantat! O compresă cu extract alcoolic de eucalipt pusă pe răni grăbește vindecarea acestora. Uleiul de eucalipt este totodată un calmant de excepție pentru durerile de dinți. Se folosește un tampon de vată îmbibat cu câteva picături de ulei de eucalipt și se ține aproape de gingie. Masajul cu ulei de eucalipt este foarte util și pentru tratarea artritei sau a furunculelor.

Eficient în gangrenă pulmonară

Pentru a scăpa de neplăcuta laringită se pun două linguri cu frunze de eucalipt la un litru de apă, se fierb cinci minute apoi se strecoară. Tinctura de eucalipt este indicată ca antiseptic respirator în bronșita cronică și în gangrena pulmonară, în rinofaringitele uscate, atrofice și în sinuzitele congestive. Tinctura se prepară astfel: la 20 g frunze mărunțite se pun 150 ml alcool și se lasă la macerat. Preparatul se depozitează în sticluțe de capacitate mică. Se administrează 2-10 g la 24 de ore, în cazul adulților, iar pentru copii, 0,2 g pe an de vârstă. Fie că sunt de origine nervoasă, musculară, osoasă sau articulară, durerile de spate au devenit o problemă reală în societatea actuală, dar uleiul de eucalipt le vine de hac. Pe zona afectată se aplică ulei de eucalipt amestecat cu ghimbir. Rezultatele nu vor întârzia să apară. Combinat cu mușețel și cu lavandă, uleiul de eucalipt se folosește în băi, la varicelă.

Crește capacitățile intelectuale

512 9 2Masajul cu ulei de eucalipt stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, distruge bacteriile și ajută la rehidratarea pielii, oferind părului rezistență, elasticitate și strălucire, prevenind căderea acestuia. Pentru a scăpa de mătreață, se adaugă în șampon 10 picături de ulei esențial de eucalipt, se masează bine scalpul timp de câteva minute, apoi se clătește părul cu apă caldă. Pentru că are un gust proaspăt, puteți să adăugați câteva picături și în pasta de dinți sau în apa de gură. Eucaliptul este, de asemenea, un veritabil ajutor celor deprimați și obosiți, specialiștii constatând că stimulează concentrarea și ameliorează epuizarea mentală. Se combină ulei de eucalipt cu ulei de mentă și se masează fruntea. Utilizat în candelă, eucaliptul este un excelent antiseptic pentru aerul din cameră, fiind indicat persoanelor care suferă de infecții contagioase sau celor aflate în convalescență.

Combinat cu lămâia, uleiul de eucalipt ţine căpuşele la distanţă

Uleiul de eucalipt ucide bacteriile care pot cauza respiraţia urât mirositoare

Desfundă nasul micuţilor

Micuțul dumneavoastră a răcit și are nasul înfundat? Apelați cu încredere la virtuțile uleiului de eucalipt. Puneți trei sau patru picături de ulei de eucalipt în apa dezumidificatorului și lăsați aroma să se răspândească în cameră.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul de eucalipt nu se folosește în același timp cu medicamentele hipoglicemiante. Atenție! Utilizat intern, uleiul esențial de eucalipt poate provoca probleme renale! Eucaliptul este contraindicat copiilor sub 3 ani, femeilor însărcinate, celor care alăptează sau persoanelor cu afecţiuni digestive sau hepatice.