Main menu

header

de Dana Purgaru

Blamaţi de unii pentru că ar îngrăşa, adoraţi de alţii pentru gustul lor bun în diverse preparate, cartofii au însă şi numeroase beneficii când sunt folosiţi în scopuri terapeutice.

Depurativ ușor

Sucul de cartofi cruzi se obţine la storcător, din cartofi foarte bine spălaţi, cu tot cu coajă. Acesta are acţiune blândă şi efecte antiacide şi acţionează ca un depurativ uşor. Se recomandă în caz de obezitate, de scorbut, de constipaţii uşoare şi chiar de hepatită virală. De asemenea, acesta este bun pentru cei care suferă de cancer gastric, dar şi de alte tumori, deoarece conţine anumite substanţe înrudite cu cortizonul, care au efecte de inhibare a înmulţirii celulelor periculoase. Nu în ultimul rând, aceşti compuşi au efecte hipotensoare şi anticoncepţionale. În caz de tumori gastrice se bea pe parcursul zilei o combinaţie din: 100 ml suc de cartofi, 100 ml suc de varză şi 500 ml suc de morcovi. Această cură mult lăudată se ţine timp de 20 de zile.

Eficace în hepatită

În cazul hepatitelor virale A, B sau C se consumă de două ori pe zi un amestec din 50 ml suc de pătrunjel şi 150 ml suc de cartofi. Cura se ţine timp de 30 de zile, se face o pauză de zece zile, după care se poate relua, pentru a potenţa efectele în tratarea hepatitelor cronice sau acute. Dacă suferiţi de reumatism, este indicat să beţi o jumătate de litru de suc din cartofi pe parcursul unei zile, timp de două-trei săptămâni. Acest leac e bun şi în caz de constipaţie.

Scorbutul este o boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C și duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi și sângerări ale tuturor membranelor mucoase. Sucul de cartofi este considerat unul dintre remediile cel mai puternice şi mai rapide cunoscute pentru această problemă. Se consumă un pahar pe zi, iar specialiştii spun că cea mai bună perioadă pentru a urma cura este în sezonul rece.

Atenţie! Ca orice suc, şi cel de cartofi trebuie consumat imediat după preparare, altfel oxidează; se poate ţine şi în frigider, dar maximum 12 ore.