Main menu

header

514 8 2de Iulian D. Moleianu

Culeandra este o specie de plantă erbacee anuală din familia umbeliferelor, exclusiv de cultură, exalând un miros neplăcut de ploșniță, cu flori albe sau roz și fructe în formă de globulețe, bogate în uleiuri eterice, fapt pentru care semințele uscate se întrebuințează în industria farmaceutică, a parfumurilor sau drept condiment. Poartă și denumirile de puciognă sau piper alb şi este deseori folosită cu succes în medicina naturistă, deoarece poate fi de ajutor în cazul multor afecţiuni, de la cele sexuale până la cele digestive, oculare sau nervoase.

Combinată cu vin roșu, afrodiziacul geto-dacilor

Culeandra este considerată, încă de pe vremea dacilor, un bun afrodiziac şi, datorită acestei proprietăţi, strămoşii noştri o numeau „iarba fericirii”. Bogată în fitoestrogeni, poate fi consumată în special de femei, deoarece creşte libidoul, iar în cazul bărbaţilor este stimulator al circulaţiei sangvine în organele din sfera genitală. În vechime, geto-dacii o combinau cu vin roşu, iar efectele erau absolut senzaţionale, astfel că vestea despre proprietăţile mirifice ale plantei s-a răspândit rapid peste mări şi ţări, de unde au apărut o serie de legende. Spre exemplu, în epopeea arabă „O mie şi una de nopţi” se spunea că un negustor nu putea avea copii. După vârsta de 40 de ani, el s-a tratat de sterilitate cu un amestec care conţinea şi frunze crude de culeandră.

Progrese în tratarea cancerului la ficat

Studiile epidemiologice au identificat relaţii clare între apariţia cancerelor şi consumul anumitor alimente cum ar fi carnea, îndulcitorii artificiali, E-urile. Testele realizate pe oameni şi pe animale au demonstrat că administrarea unei cantităţi de seminţe măcinate de culeandră a redus valorile parametrilor tumorali. În cazul combinării cu radioterapia, efectele de protecţie împotriva instalării tumorilor au fost mult amplificate. Culeandra este bogată într-o substanţă aromatică numită geraniol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun în cancerul ficatului. În studiile pe animale s-a constatat că această substanţă blochează legarea aflatoxinei de ADN, aceasta producând la oameni cancer hepatic. Se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe cu pulbere de culeandră măcinată în ziua respectivă, în cure de minimum trei luni. Acelaşi tratament este recomandat şi în cancerul de colon sau de sân, cu precizarea că dieta va fi foarte săracă în grăsimi de orice fel.

Luptă cu anorexia

Infuzia de culeandră este benefică în sintetizarea vitaminelor A, B1, B2, C şi a fierului. Administrarea auna-două linguriţe cu infuzie obţinută din această plantă este extrem de benefică în tratarea tulburărilor digestive, a anorexiei, dar şi în scăderea colesterolului din sânge. Pentru eliminarea durerilor reumatice se poate aplica o pastă obţinută din seminţe pisate şi apă caldă sau ceai. Tot ca analgezic poate fi folosită şi de femeile cu dureri şi cu dereglări menstruale.

Ceaiurile din această plantă, băute în mod constant, au efect odihnitor şi îmbunătăţesc claritatea vederii