Main menu

header

515 10 1de Cătălina Tăgârță

Dacă opriți la întâmplare câteva persoane pe stradă, toate vor ști să vă enumere câteva plante pe care le folosesc la prepararea ceaiului în diminețile geroase de iarnă sau poate își amintesc vag câteva date despre preparatele cu care bunicii lor le tratau când erau mici. Însă pentru a afla mai multe informații din „Farmacia verde” e necesar să vă adresați unor fitoterapeuți avizați. Marius Tirban lucrează cu plantele încă de pe vremea când era copil. A „furat” meseria de la tatăl său, care, la rândul său, o știa de la bunicul, și așa mai departe… Astfel se face că, în prezent, bihoreanul din Poienarii de Jos a dezvoltat o adevărată afacere. Și, deși este foarte ocupat, din dragoste pentru munca sa și-a făcut puțină vreme să împărtășească și altora câte ceva despre miraculoasa rădăcină de untul-pământului.

Ideal să fie utilizată imediat după ce este culeasă

515 10 2- Domnule Marius Tirban, vă rog să ne vorbiți despre efectele miraculoase ale utilizării plantei untul-pământului!

- Untul-pământului este bun pentru orice tip de durere. În familia noastră există o tradiție a preparării plantelor sub diverse forme (creme, tincturi etc.), moștenită din tată-n fiu… Am trecut de la pasiune și moștenire de familie la afacere în momentul în care oamenii au început să ne solicite din ce în ce mai mult serviciile, pentru că nu aveau timp să caute planta, să aibă grijă de ea cât timp stă la macerat etc., dar oricine își poate prepara acasă ce are nevoie.

- Revenind la untul-pământului, să le explicăm persoanelor care vor să își prepare singure remediile acasă unde ar putea să găsească planta!

- La șes, pe coaste. Planta face niște bobițe roșii și seamănă cu vrejul de fasole. Se culege primăvara, când îi dă colțul afară, sau toamna, când începe să se usuce. În momentul în care o culegeți, ea are proprietățile cel mai puternice, astfel că ar fi bine să fie utilizată cât mai repede.

„Rădăcina, folosită în hernie de disc”

- Ce anume se folosește de la plantă pentru prepararea remediilor naturiste?

- De la untul-pământului se folosește rădăcina. Tincturile obținute din aceasta pot fi folosite pentru afecțiuni grave: de la gonartroză până la hernie de disc, spondiloză cervicală, ciocuri pe coloană... Pentru gonartroză, spre exemplu, se tamponează mai întâi zona afectată cu tinctură - care deschide porii; apoi noi recomandăm să se aplice și alifia din untul-pământului, care închide porii. Însă atenție! Este bine ca să fie atenți cititorii și să folosească doar puțină tinctură/cremă, pentru că nu toți avem același grad de suportabilitate, și e posibil să apară iritații. Dar un lucru e clar: untul-pământului ajută enorm.

- Dacă sunt persoane care vor să prepare tinctura acasă, cum ar trebui să procedeze?

- E foarte simplu. Planta trebuie lăsată la macerat în alcool, dar secretul stă în gramaj. Se pune în proporție de 20%, până la 35% plantă din cantitatea de alcool. Sunt persoane care pun chiar mai multă rădăcină, dar tinctura iese foarte tare. Contează foarte mult tipul de piele sau poate e vorba despre oameni care au mai folosit tinctura și s-au obișnuit cu ea, dar, la început, eu recomand cantități mai mici. Știu multe persoane care țin în casă alifia și tinctura, la fel cum am spune că țin ulei sau zahăr. Și asta doar pentru că printr-o simplă frecție dispare durerea.

Alcoolul dă maceratului garanție pe termen nelimitat

- Pentru a obține tinctura, cât timp trebuie lăsată planta la macerat?

- Minimum 14 zile, timp în care borcanul (sticla) în care ați depozitat produsul trebuie agitat zilnic. Și ar fi bine ca în sezonul rece să stea ori lângă sobă, ori lângă un calorifer. Spre exemplu, noi punem garanția pe produs doi-trei ani, dar, din moment ce e făcut din alcool, are termen nelimitat. Deci poate fi folosit și mai târziu de atât. Asta e bine de știut pentru cei care vor să-și prepare singuri acasă.

Bună pentru fracturile la mână

- Ce beneficii mai are tinctura?

- Ea e bună pentru orice durere, chiar și pentru fracturile la mână. Untul-pământului are puterea de a pune sângele în mișcare. Lucrează foarte rapid și scoate răceala din organism. Unor persoane care folosesc produsul le-am recomandat să și bea cinci picături de tinctură pentru răceală, care pot fi puse pe pâine, în zahăr sau în apă.

- Ce se întâmplă dacă vor lua mai multe?

- Nimic. Chiar știu persoane care consumau multă tinctură datorită conținutului de alcool (râde). Dar pentru a avea efectul dorit, nu de plăcere, ci ca remediu… trebuie făcut un tratament cu doze clare pe zi. Nu poți lua o lingură azi și gata... te faci bine. E nevoie să luați zilnic, cu conștiinciozitate.

Tratează şi ciocurile pe coloană

- Untul-pământului poate fi asociat cu alte plante?

- Sigur. Chiar și eu folosesc în produsul meu și alte plante: spân și tătăneasă, care ajută foarte bine în caz de durere. Iar bunica mea punea și ardei iute.

- De la tătăneasă și spânz se pune tot rădăcina?

- Da. Dacă aveți posibilitatea să faceți rost de toate aceste plante și să obțineți tinctura din toate trei ar fi minunat. La un moment dat, țin minte că a venit la mine o profesoară din Dej. Deși fiica sa lucra la un renumit Institut de Cercetări Anticancerigene din străinătate, ea crede în remediile naturiste și le folosește frecvent. Mi-a spus ceva de genul: „Să vă dea Dumnezeu sănătate! Eu de opt ani n-am mai folosit încălțări cu tocuri, din cauza ciocurilor pe coloană. Iar datorită remediilor dumneavoastră mi-am revenit”.

- În cât timp se obțin efectele?

- Contează foarte mult metabolismul fiecărei persoane în parte. Untul-pământului e bun și pentru herniile de disc, de exemplu. Cine dorește mă poate contacta cu toată încrederea (naturiste-tirban-plant.ro; 0726.225.670). Eu prefer să vorbesc direct cu oamenii, să le explic ce și cum să folosească, fiindcă, de multe ori, nici măcar instrucțiunile de pe etichete nu sunt valabile pentru toată lumea. Nu poți da unei persoane de 60 de kilograme aceeași cantitate ca uneia de 120 de kilograme.

- Deci tratamentul e personalizat?

- Nu neapărat, dar când vorbesc cu oamenii îi rog să specifice pentru ce afecțiune doresc planta și ce greutate au. Poate părea fără importanță, dar eu știu că unei persoane cu obezitate sau cu diabet nu am voie să îi dau un anumit tip de produs.

„Unui copil nu-i putem da și cu tinctură, și cu alifie. Se poate masa ușor numai cu alifie“

În cantităţi mari, pot apărea iritaţii ale pielii

- Există contraindicații?

- Pot apărea iritații ale pielii, dar tocmai de aceea am spus că e bine să fie folosită cu grijă, în cantități foarte mici, mai ales la început.

- Ce e de făcut dacă cineva dă cu multă alifie, și apoi nu suportă?

- Să dea după aceea cu puțin ulei comestibil sau cu cremă de gălbenele. Dar, dincolo de eventuala iritație, durerea dispare în câteva secunde... Și, spre deosebire de ce găsiți în farmacii, nu-s efecte adverse. Eu lucrez cu planta în osânză, deci natural 100%, și nu o mai filtrez, doar conservare cu osânză și cu ceară.