Main menu

header

515 8 2de Raluca Grințescu

Camforul este o substanţă organică cu un miros puternic, distinctiv, extrasă din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora), care creşte în cea mai mare parte în Asia de Est și în părți din nordul Africii. Uleiul de camfor este un conservant natural, care ţine insectele la distanţă.

Scoarța, folosită ca antiseptic

Camforul a fost apreciat de mii de ani pentru proprietăţile sale antibacteriene şi pentru capacitatea sa de conservare. Medicina ayurvedică indiană a folosit camforul ca un agent antibacterian timp de mai bine de 5.000 de ani, iar africanii au folosit scoarţa de camfor pentru a lupta împotriva febrei și malariei și ca un antiseptic. În anii 1800, camforul a fost foarte popular în America și în Europa, unde oamenii purtau adesea cristale de camfor în jurul gâtului, pentru a trata bolile respiratorii și pentru a alunga bolile infecţioase. Camforul încă este folosit pentru tratarea răcelilor şi ajută în lupta cu bacteriilor.

Ameliorează durerile de mușchi și pe cele articulare

Cercetările au arătat că uleiul de camfor poate ucide bacteriile şi poate lupta cu infecţiile, deși nu este recomandat pentru tratarea rănilor deschise, deoarece poate provoca iritații. Uleiul de camfor este folosit pentru ameliorarea entorselor, durerilor de mușchi și durerilor articulare, iar majoritatea experţilor în plante medicinale sunt de acord că aceasta este cea mai bună utilizare a uleiului pur de camfor. Camforul poate ajuta la ameliorarea inflamaţiilor, acționând ca un contrairitant și amorţind nervii periferici senzoriali. De asemenea, el încălzește ușor pielea și este absorbit atunci când este aplicat local, ceea ce îl face un tratament deosebit de eficient pentru durerile articulare și reumatice.

Cel alb este antitusiv

Camforul este utilizat în multe unguente comerciale, deodorante, dezinfectante, insecticide, solvenți, vopsele şi săpunuri. Puteți cumpăra şi ulei pur de camfor, dar nu uitaţi faptul că injectarea de ulei de camfor nu mai este recomandată. Cu toate acestea, uleiul de camfor alb, din care substanțele chimice toxice au fost eliminate, este perfect sigur şi este un ingredient activ în unele bomboane și în picături de tuse. Camforul alb este destul de eficient şi ca un antitusiv. Acesta conține substanțe care acoperă şi calmează mucoasa tractului respirator superior şi împiedică reflexul de tuse.

Persoanele cu tulburări convulsive ar trebui să-şi consulte medicul de familie înainte de a folosi ulei de camfor