Main menu

header

515 6 1de Raluca Grințescu

Gotu kola (Centella asiatică) a fost folosită de mii de ani în India, în China şi în Indonezia, pentru a trata o serie de afecţiuni. Frunzele şi tulpina plantei sunt folosite în scopuri medicinale, pentru a vindeca rănile, pentru a îmbunătăţi claritatea mentală, precum şi pentru a trata afecţiuni ale pielii, cum ar fi lepra şi psoriazisul. Unii oameni o folosesc pentru a trata răcelile.

De folos în epilepsie

Din punct de vedere istoric, gotu kola a fost folosită şi pentru a trata sifilisul, hepatita, ulcerul gastric, oboseala mintală, epilepsia, diareea, febra şi astmul. Astăzi, în Statele Unite şi în Europa, gotu kola este folosită pentru a trata varicele şi insuficiența venoasă cronică. Este folosită şi în unguente, pentru tratarea psoriazisului, şi ajută la vindecarea rănilor minore. Gotu kola nu este acelaşi lucru ca şi kola nuci (Cola nitida). Spre deosebire de kola nuci, gotu kola nu are cofeină şi nu este un stimulent.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Când vasele de sânge îşi pierd din elasticitate, se scurge lichid din ele, ceea ce face ca picioarele să se umfle (insuficiență venoasă). Mai multe studii sugerează că gotu kola poate ajuta la reducerea umflării şi poate îmbunătăţi circulaţia. Într-un studiu pe 94 de persoane cu insuficiență venoasă, cei care au luat gotu kola au văzut că simptomele lor se îmbunătăţesc, în comparaţie cu cei care au luat placebo. Într-un alt studiu cu persoane cu vene varicoase, testele cu ultrasunete au arătat îmbunătăţiri în tonusul vascular al persoanelor care au luat gotu kola.

Reduce vergeturile

Gotu kola conţine substanţe chimice numite triterpenoide. În studiile pe animale de laborator, aceşti compuşi au ajutat la vindecarea rănilor. Unele studii sugerează că triterpenoidele întăresc pielea şi cresc nivelul de antioxidanţi în caz de răni. În baza acestor constatări, gotu kola a fost aplicată pe piele pentru arsuri minore, psoriazis, pentru a vindeca cicatricele de după o intervenţie chirurgicală şi pentru prevenirea sau reducerea vergeturilor.

Scade anxietatea

Aceeaşi substanţă chimică - saponina - scade anxietatea şi creşte funcţia mentală la şoareci. Un studiu a constatat că oamenii care au luat gotu kola s-au speriat mai greu de zgomote decât cei care au luat placebo.

Tonic cerebral

Un singur studiu pe 13 femei cu sclerodermie a constatat că gotu kola a scăzut durerile articulare, a întărit pielea şi a îmbunătăţit mişcarea degetelor. Gotu kola este un reîntineritor puternic, recomandat pentru problemele sistemului nervos, incluzând epilepsia, senilitatea sau îmbătrânirea prematură. Ca un tonic cerebral, ajută memoria și inteligența. Întărește glandele suprarenale, curățând sângele și tratând impuritățile de la nivelul pielii. Combate stresul și depresia, amplifică puterea mentală, mărește libidoul și îmbunătățește reflexele. Energizează sistemul nervos central și reface rezervele de energie ale organismului.

Gotu kola a fost folosită cu succes de botanistul chinez Lee Ching Yuen, care a trăit se pare mai mult de 200 de ani, unul dintre secretele longevității sale fiind utilizarea frecventă a acestei plante

Elixirul vieţii

515 6 2În Thailanda se prepară o băutură revigorantă cu gheaţă numită Bai Bua Bok, care deseori se serveşte pe stradă alături de alte băuturi la fel de bune cum este ceaiul de crizantemă. Aceasta se prepară din două linguri cu zahăr, 230 ml apă şi frunze de Centella asiatică. Se pregăteşte astfel: se curăță frunzele de pe tulpini, se spală bine; se pune apă la fiert într-un ibric timp de zece minute, se adaugă zahărul şi se amestecă până se topeşte complet; se pune jumătate din cantitatea de frunze într-un blender, se adaugă jumătate din apă şi se amestecă până ce frunzele se mărunţesc foarte bine. Apoi se adaugă şi restul de apă cu zahăr şi frunzele rămase şi se amestecă din nou. Sucul astfel obţinut se lasă să se răcească, se strecoară prin sită şi se serveşte cu două cuburi de gheaţă.