Main menu

header

516 11 1de Cătălina Tăgârță

Năpraznicul este puternic afrodiziac (atât feminin, cât și masculin), este astringent și antidiareic, antihemoragic și antispasmatic, iar lista continuă. Însă nu vă mai chinui să descifrați acești termeni complicați care arată proprietățile plantei! Celebrul fitoterapeut Ioan Bonchiș, reprezentantul www.aroma-plantelor-bonchis.ro, vă spune tot ce trebuie să știți despre năpraznic.

„Bun contra problemelor aparatului genital feminin”

- Pentru a veni în sprijinul persoanelor care vor dori să își prepare singure remediile naturiste, vă rog să ne spuneți, pentru început, unde se găsește năpraznicul!

- Această plantă se găseşte doar la munte, pe văile unde sunt zone umbrite şi umede.

- Presupun că planta poate fi utilizată în tratarea multor afecțiuni... Vă rog să ne comunicați bolile la care năpraznicul poate fi folosit.

- Bolile la care poate fi folosit cu cea mai mare eficacitate sunt: tumorile canceroase - indiferent de localizare în corpul omenesc, virusurile hepatice, problemele aparatului genital la femei, sterilitatea, diminuarea afecţiunilor inflamatorii acute ale intestinului, eliminarea toxinelor din organism, leucemiile.

Util și în caz de iritații oculare

- Cum se va administra planta pentru sterilitate, spre exemplu?

- În caz de sterilitate masculină sau de impotență, e bine ca bărbații să ia planta sub formă de pulbere, câte o linguriță de patru ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de lungă durată. Din experiență, pot spune că în practică este dovedită combinarea năpraznicului cu brânca-ursului. Pentru sterilitatea masculină, năpraznicul trebuie luat tot sub formă de pulbere, dar, în acest caz, planta e bine să fie combinată cu puțină scorțișoară, pentru atenuarea mirosului neplăcut.

- Pentru problemele întâlnite mai des, cum ar fi nefritele, cistitele sau chiar diareea, cum trebuie să se procedeze?

- În caz de diaree sau de inflamații ale intestinului se poate bea ceai concentrat, obținut din două-trei linguri cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se vor bea mai multe pahare pe zi, fiindcă ceaiul are efectul de a precipita proteinele toxice din organism, ceea ce determină un efect foarte rapid de diminuare a inflamației și de distrugere a microorganismelor de la acest nivel. Cât despre nefrite sau cistite (inclusiv însoțite de sângerări), ceaiul de năpraznic este recomandat să fie însoțit de alte plante, precum merișorul sau ienupărul, de preferat toate sub formă de tinctură. Dar planta poate fi utilizată și în caz de iritații oculare - situație în care se pune o cataplasmă (se înmoaie un tifon/fașă sterilă în ceai) pe ochi timp de 30 de minute; sau pentru diferite tipuri de herpes, caz în care se folosesc, de asemenea, comprese, dar înmuiate într-o infuzie cât se poate de concentrată.

Ceaiul se ia înainte de mesele principale

516 11 2- Apropo de tinctură, vă rog să ne spuneți cum se obține!

- Înainte de a trece la răspunsul propriu-zis, vreau să adaug că și utilizarea plantei sub formă de pulbere este foarte eficientă. E indicat să luați una-trei lingurițe cu pulbere pe zi în afecțiunile grave. Tratamentul poate fi urmat o perioadă mai lungă, fără efecte secundare, și este foarte util în special în afecțiunile cancerigene. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau trei căni pe zi cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Pentru un efect mai benefic se adaugă şi câte o lingură cu tinctură. Tinctura de năpraznic se obţine prin macerarea plantei în alcool (din cereale) de 27 de grade timp de 30 de zile. E indicat să agitați planta cu alcoolul de mai multe ori pe zi, iar după perioada amintită tinctura poate fi luată înainte de mesele principale, câte o linguriță.

- Observ că pentru fiecare afecțiune indicați tratamentul pentru o perioadă anume. Care este aceasta?

- Perioada minimă pentru a face o cură cu năpraznic este de două sau de trei luni, în funcţie de gravitatea bolilor, dar se poate ajunge şi până la nouă luni, cu pauze din trei în trei luni, pauzele fiind de 15 zile.

„Am rezolvat hepatite virale în stadii avansate”

- Există contraindicații și efecte adverse?

- Nu. Acest ceai nu are contraindicaţii şi nici efecte adverse.

- Ce cazuri aţi rezolvat dumneavoastră personal cu ajutorul năpraznicului?

- Cazurile vindecate cu ajutorul năpraznicului sunt foarte multe, de la hepatite virale în stadii foarte avansate până la diverse boli cancerigene, sterilitate (legarea sarcinii). Chiar și numele de năpraznic vine de la bolile cumplite (greu de vindecat). Dar și acestora noi le venim cumva de hac. Spre exemplu, în cazul virusurilor hepatice, pentru un efect mai bun recomand năpraznicul împreună cu ceaiul „ficat fericit şi bilă harnică” şi cu ceaiul de pedicuță. Cine dorește să afle mai multe mă poate găsi la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau la numărul de telefon 0722.328.896.

„Efectele cele mai pregnante se observă în cazul cancerului uterin“

- Ați amintit și de tumorile canceroase. Cum poate ajuta năpraznicul în aceste situații și cât este de eficient?

- Exact. Planta poate fi folosită cu încredere în tratarea tumorilor benigne cu localizări diverse - caz în care se beau câte două-trei căni cu infuzie pe zi, pe o perioadă de trei luni, cu pauză de una-două luni, după care poate fi reluată cura. Iar în caz de cancer, pulberea de năpraznic este foarte utilă. Se administrează câte în cure de șase luni. Efectele cele mai pregnante se observă în cazul cancerului uterin, dar planta poate fi folosită și ca adjuvant și în cazurile de cancer mamar, pulmonar, intestinal sau cu alte localizări.