Main menu

header

516 10 1de Raluca Grințescu

Hidroxitriptofan-5 (HTP-5) este un produs chimic pe care organismul îl produce de la triptofan (un aminoacid esenţial, pe care îl obţineţi din alimente). După ce triptofanul este convertit chimic în hidroxitriptofan-5 (HTP-5), este apoi schimbat în altă substanţă chimică numită serotonină (un neurotransmiţător care transmite semnale între celulele creierului). Suplimentele alimentare cu hidroxitriptofan-5 ridică nivelul de serotonină din creier. Deoarece serotonina ajută la reglarea stării de spirit şi a comportamentului, hidroxitriptofan-5 poate avea un efect pozitiv asupra somnului, stării de spirit, anxietăţii, poftei de mâncare şi senzaţiei de durere.

Crește nivelul serotoninei

Hidroxitriptofan-5 (HTP-5) nu se găseşte în alimentele pe care le consumăm, deşi triptofanul este întâlnit. Ca supliment, HTP-5 este produs din seminţele unei plante africane numită Griffonia simplicifolia, care ajută la tratarea unei mari varietăţi de condiţii cauzate de nivelul scăzut de serotonină, inclusiv următoarele, deşi nu există dovezi pentru oricare dintre aceste utilizări:

Depresie

Unele studii mici indică faptul că hidroxitriptofan-5 poate acţiona la fel de bine ca şi anumite medicamente antidepresive, pentru a trata oamenii cu depresie uşoară până la moderată. La fel ca şi clasa de antidepresive cunoscute ca inhibitori selectivi ai receptării serotoninei, HTP-5 creşte nivelul de serotonină din creier.

Anxietate

Trei studii au sugerat că HTP-5 poate ameliora simptomele cauzate de fibromialgie, inclusiv durere, anxietate, rigiditate şi oboseală. Multe persoane cu fibromialgie au un nivel scăzut de serotonină, iar medicii prescriu de multe ori antidepresive. Deoarece hidroxitriptofan-5, la fel ca şi antidepresivele, creşte nivelul de serotonină din creier, poate fi eficient şi în acest caz.

Insomnie

Într-un studiu, oamenii care au luat hidroxitriptofan-5 s-au dus la culcare mai repede şi au dormit mai profund decât cei care au luat placebo. Aceşti cercetători recomandă administrarea a 200-400 mg pe timp de noapte, pentru a stimula serotonina, dar poate dura între 6 şi 12 săptămâni pentru a fi pe deplin eficient.

Migrene şi dureri de cap

Antidepresivele sunt uneori prescrise pentru dureri de cap şi migrene. Unele studii sugerează că dozele mari de HTP-5 pot ajuta persoanele care suferă de diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv de migrene. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte, deoarece alte studii nu arată niciun efect.

Obezitate

Într-un studiu, cei care au luat hidroxitriptofan-5 au asimilat mai puţine calorii, cu toate că aceştia nu au încercat să ţină o anume dietă, comparativ cu cei care au luat placebo. Cercetătorii cred că HTP-5 i-a condus pe oameni să se simtă mai plini (saţietate) după ce au luat masa, aşa că au mâncat mai puţin.

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, dacă utilizați medicație prescrisă, dacă utilizați inhibitor MAO sau dacă aveți o stare de rău, consultați medicul înainte de a utiliza acest produs. Poate cauza somnolență