Main menu

header

516 10 2de Raluca Grințescu

În China Antică, medicul era remunerat atât timp cât pacientul era sănătos. Dacă se îmbolnăvea, medicul plătea costul tratamentului. Asta pentru că el trebuia să aibă grijă să menţină omul sănătos. Reuşea cu ajutorul ierburilor, folosite cu succes de 3.000 de ani. Reţetele vechilor chinezi nu mai sunt un secret, o serie de medicamente având la bază plante originare din China. Să vedem care sunt acestea!

Tonice Yin

Aceste leacuri se folosesc pentru a stimula fluidele din corp, ţesuturile şi digestia. Se utilizează pentru a combate flegma, ele îi reduc vâscozitatea şi abundenţa. De asemenea, ajută la reglarea hipertensiunii şi a colesterolului. Iată câteva:

Dang shen

Este unul dintre ingredientele esenţiale ale supei numite „patru anotimpuri”. Dang shen ajută organismul să se adapteze schimbărilor climatice. Pentru a întări sugarul, femeile care alăptează pot lua acest leac. Este emolient, expectorant, are acţiune asupra plămânilor şi splinei. Este mai puţin puternic decât ginsengul, este bun pentru alimentarea Yin-ului la stomac. El se administrează sub formă de decoct, de tinctură sau de vin medicinal. Se poate folosi ca amestec cu fu ling (ciupercă Poria) şi cu lemn-dulce.

Wu wei zi

Se numeşte şi „seminţe cu cinci arome” şi se spune că această plantă conţine cele cinci arome chinezeşti clasice. Este considerată un afrodiziac din cele mai vechi timpuri, dar mai are și alte proprietăţi: este astringent și sedativ; este un eficient tonifiant al rinichilor şi al pielii; combate insomnia şi anxietatea cu succes. Planta este foarte indicată în alergii ale pielii. Ea se administrează sub formă de infuzie sau sub formă de tinctură, dar se mai poate administra chiar şi ca praf, de trei ori pe zi, între 200 mg şi 250 mg.

Tonice Yang

Se folosesc pentru stările de rău care sunt datorate lipsei de Yang (energie masculină), care afectează de cele mai multe ori rinichii, splina şi inima. Sunt foarte recomandate în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, de retenţie de lichide şi de probleme hepatice. Iată câteva:

Duzhong

Este folosit pentru tratarea hipertensiunii şi pentru reducerea nivelului de colesterol în sânge, fiindcă are un important efect purificator. Acest leac este diuretic, scade tensiunea, reduce nivelul colesterolului, este sedativ, relaxant uterin, are proprietatea de a tonifica chi-ul ficatului şi al rinichilor, întăreşte cu succes muşchii şi oasele. Se administrează sub formă de decoct sau de tinctură, dar se poate administra şi sub formă de praf, până la 500 mg pe zi. Pentru tratarea carenţei Yang a rinichilor se amestecă bine cu bu gu zhi, iar pentru problemele legate de frig şi de umiditate, cu gui zhi.

Yin yang huo

Planta se traduce în limba română ca „ţap indecent”. Acest leac are mari efecte afrodiziace, de acolo şi acest nume mai interesant. Acţionează cu succes asupra energiei rinichilor şi a ficatului. Printre primele proprietăţi pe care le putem menţiona este că măreşte nivelul de spermă, mai este şi un bun antibiotic, diuretic, tonifică rinichii şi în acelaşi timp tonifică şi Yang-ul. Se administrează sub formă de tinctură sau de infuzie.

Tonice Qi

În China, Qi-ul este nivelul de energie internă. La chinezi, boala este considerată un amestec de energii rezultate din mâncarea ingerată, din aerul respirat şi din factorii ereditari. Iată câteva:

Bai zhu

E un tonifiant energetic pentru splină şi pentru stomac, echilibrează Qi-ul şi întăreşte extremităţile interioare. Se administrează sub formă de decoct şi de infuzie. Pentru combaterea antoniei stomacale se amestecă împreună cu ban xai chen pi, iar în cazul problemelor pulmonare se amestecă bine cu scorţişoară şi cu fu ling.

Huang qi

Este un antispasmodic, diuretic și antibacterian. Are proprietatea de a stimula secreţia bilei, scade glicemia şi vindecă rănile. Se administrează sub formă de decoct sau de tinctură.