Main menu

header

517 9 1de Carmen Ciripoiu

Cultivată în Egipt și preluată de greci și de romani, care au răspândit-o în întreaga Europă, salata verde este un adevărat elixir, cu incredibile efecte detoxifiante. Consumul acestei legume stimulează digestia și metabolismul, drenează ficatul, curăță vasele de sânge și reglează glandele endocrine.

Benefică în arterită și ateroscleroză

A sosit primăvara și nu știți cum să scăpați într-un timp-record de surplusul de greutate? Răspunsul la întrebare este: salata verde - mâncată atât înainte, cât și în timpul mesei, dar și alături de alte preparate. Important este să consumați 500 g salată proaspătă pe zi, și apetitul va fi reglat. O cură de două-trei farfurii zilnic, înaintea meselor principale, este un tratament util pentru persoanele care suferă de dischinezie biliară sau de hepatită cronică, prin drenarea ficatului și stimularea activității sale. În cazul aterosclerozei, tromboflebitei, arteritei și pentru colesterol sau glicemie crescută, specialiștii recomandă salata verde, asezonată cu uleiuri obținute prin presare la rece și oțet de mere. Consumând salată, veţi uita totodată și de digestia lentă. Se recomandă să consumați o farfurie cu salată proaspătă, peste care se toarnă oțet de mere din belșug și se presară puțin piper negru. În cazul constipației, salata se amestecă bine cu ulei de măsline și se acrește cu suc de corcodușe, de prune sau de caise verzi.

Facilitează dispariţia toxinelor

Consumul unor mari cantități de salată verde facilitează eliminarea toxinelor, de aceea specialiștii o recomandă în tratarea gutei, a reumatismului, dar și a diferitelor forme de alergii. Este foarte important ca în timpul curei să se bea multe lichide, în special apă plată (sau de izvor) și ceai de păpădie. Cura de detoxifiere cu salată durează o lună, timp în care se consumă un sfert de kilogram pe zi. Prin conținutul unor substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni feminini, salata reduce libidoul exagerat și provoacă menstruația întârziată. Dacă este consumată seara, această minunată legumă are capacitatea de a induce un somn liniștit, diminuând stările de excitație. Se recomandă asocierea cu pastele făinoase.

Untișorul, de folos hemoroizilor

Fratele mai mic al salatei verzi, untișorul, cunoscut și sub numele de sălățică, grâușor sau scânteiuță, este recunoscut pentru proprietățile sale anestezice și antiinflamatoare. Datorită conținutului de săruri minerale, de vitamina C, de ulei volatil, de proteine și glucide, untișorul este unul dintre cele mai bune remedii contra hemoroizilor hemoragici. Se folosește sub formă de comprese sucul proaspăt presat, care se aplică pe locurile dureroase. La fel de bune sunt și cataplasmele cu frunze opărite sau cele cu decoct din frunze sau din rădăcină de untișor. Planta este foarte bună și pentru calmarea mâncărimilor pielii, pentru inflamațiile pielii și pentru negi. Salata de untișor, tradițională în Săptămâna Paștelui, este recomandată la eliminarea toxinelor, în lupta cu anemia, în reglarea tensiunii arteriale și în reducerea colesterolului, la îmbunătățirea circulației sangvine. Untișorul are totodată capacitatea de a scade riscul apariției cataractei și este excelent în vindecarea asteniei de primăvară.

Lăptucile „pun pe fugă” alergiile

De ce erau atât de bucuroși bunicii noștri când apăreau lăptucile? Pentru că știau cât de benefice sunt pentru sănătatea organismului. Folosite atât crude, sub formă de salată, cât și preparate termic, delicatele legume tratează tusea și previn infecțiile respiratorii, tonifică organismul, având rol energizant și vitaminizant, luptă cu balonarea, cu constipația, cu ulcerul și cu arsurile la stomac și, nu în ultimul rând, reglează glicemia și previn alergiile. În plus, lăptucile au un conținut foarte mic de hidrocarbonați, putând fi consumate cu încredere de persoanele care suferă de diabet. Dintre toate soiurile de salată verde, lăptuca are cel mai mult fier și reușește să formeze într-un timp scurt celulele roșii care se pierd în momentul hemoragiilor. Sucul de lăptucă, în combinaţie cu sucul de spanac și de morcovi, este o băutură care se recomandă cu succes persoanelor care vor să slăbească. Salata de lăptucă se asezonează cu ceapă, usturoi, pătrunjel verde, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Dieta durează două săptămâni.

PONT. Frunzele de salată verde, aplicate calde pe piele, tratează afecțiunile dermatologice.

Persoanele care suferă de colită de fermentație vor consuma salată verde cu moderație

În vechime, medicina monahală folosea salata verde alături de seminţele de dovleac, pentru tratarea sifilisului sau a cancerului

Se consumă la 15 minute de la preparare

În timpul unei cure cu salată se recomandă renunțarea la carne, la prăjeli, la produse de patiserie și la aditivi sintetici, optând pentru orez integral, fulgi de grâu, de porumb sau de ovăz. Salata se asezonează doar cu ingrediente naturale: ulei de floarea-soarelui sau de măsline presat la rece, oțet natural de mere sau suc de lămâie proaspăt stors și sare grunjoasă. Pentru un efect maxim, salata se consumă la 15 minute de la preparare, altfel, principiile sale active se deteriorează. Pentru a revigora frunzele, se introduc într-un vas cu apă călduţă timp 30 de minute, apoi se zvântă şi se consumă imediat.